Uvod u usvajanje “novog” Zakona o slobodi veroispovesti: “Članovi komisije su gledali TV pa su promenili odluku”

0
Foto: Profimedia

Parlament Crne Gore usvojio je u utorak, dva i po sata posle ponoći, izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti, a za to je glasao 41 poslanik vladajuće većine. Međutim, bilo je dosta problema prilikom verifikacije mandata poslanika nakon što je poslanik sa liste “Crno na bijelo” Filip Adžić podneo ostavku.

Državna izborna komisija Crne Gore je u ponedeljak odbila da verifikuje mandat Suadi Zoronjić sa liste “Crno na bijelo”.

Pet članova DIK-a se izjasnilo negativno, četvoro pozitivno, dok je predsednik Komisije Aleksa Ivanović bio uzdržan. Tako se prvi put desilo da DIK osporava mandat poslanika.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da pokušaj opstrukcije DIK-a nešto što istorija crnogorskog, evropskog i svetskog parlamentarizma ne pamti.

Bečić je naveo da je DIK obavestio da nije u mogućnosti da dostavi izveštaj o verifikaciji mandata jer nije dobio potreban broj glasova članova DIK-a i podsetio na član 104 Zakona o izboru poslanika i odbornika, prema kojem, ako poslanik podnese ostavku, mandat dobija sledeći na izbornoj listi. 

Državna izborna komisija (DIK) je samo trebalo tehnički da konstatuje mandat poslanici liste “Crno na bijelo” Suadi Zoronjić i ni na koji način nije mogla da ga ospori. Eventualni propusti u radu Skupštine koji su prethodili tome, posao su Ustavnog suda Crne Gore, a ne DIK-a, reklo je više sagovornika upućenih u ovih problematiku, prenose podgoričke Vijesti.

Skupština je u noći između ponedeljka i utorka sama potvrdila mandat Zoronjić i time omogućila kvorum, nakon čega je usvojeno više propisa, među kojima i izmene Zakona o slobodi veroispovesti.

Zbog odluke DIK-a juče je predsednik Prave Crne Gore i poslanik Marko Milačić Višem državnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv predsednika DIK-a Alekse Ivanovića zbog, kako je naveo, sumnje u zloupotrebu službenog položaja, nesavesan rad u službi i protivzakoniti uticaj.

Krivičnu prijavu je najavila i URA, a proaktivno reagovanje Specijalnog državnog tužilaštva izrazio je poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević.

Sekretar u ranijem sazivu, a sada član DIK-a Milisav Ćorić (SNP), rekao je da je ovo prvi put od kako postoji DIK da se ona bavila načinom na koji je radila Skupština, odnosno, sagledavanjem procedure i poštovanja poslovničkih odredbi Skupštine prilikom popune upražnjenih poslaničkih mesta.

On je istakao da je na sednici u ponedeljak uveče napravljen i jedan izuzetak da se članovi Komisije DIK iz DPS-a, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke nisu ni bavili ispunjenošću uslova za popunu poslaničkog mesta i da su postupili na potpuno suprotan način od onoga što propisuje Zakon o izboru odbornika i poslanika.

“Napominjem da je generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević kao član DIK-a, odbio da glasa, a prethodno je u ime parlamenta potpisao i prosledio akt DIK-u”, rekao je Ćorić.

“Skupština je na sednici konstatovala prestanak mandata poslaniku koalicije Crno na bijelo Filipu Adžiću, pa vas molimo da u skladu sa zakonom izvršite popunu upražnjenog poslaničkog mesta”, pisalo je u pomenutom aktu, što je saopštio Ćorić.

“Onda se desilo da on prilikom popune kaže da Skupština nije konstatovala, nije imala uslove za rad…”, naveo je Ćorić.

On je istakao da je generalni sekretar crnogorske Skupštine zadužen da vodi računa da rad u Skupštini bude u skladu sa Poslovnikom, zakonom i Ustavom:

“Ali onda uradi sledeće – na Komisiji kaže da je protiv da se verifikuje mandat sledećem poslaniku jer ostavka ovom poslaniku niije urađena u skladu sa zakonom”, naglasio je Ćorić.

Predstavnik Građanske alijanse i član DIK-a Zoran Vujičić bio je saglasan da se verifikuje mandat Zoronjić i da je to samo formalno-pravna stvar koja do sada nije dovođena u pitanje.

Međutim, kako je naveo, deo članova DIK-a je to izdigao na veći nivo jer su “čuli na TV-u da se tamo nešto dešava i da kvorum nije legitimno utvrđen”.

Vujičić je rekao da DIK ne treba da interesuje utvrđivanje kvoruma, to je posao za Ustavni sud.

Profesor Đorđije Blažić rekao je za Radio Crne Gore da je to što je DIK učinila nedopustivo i da se ne sme desiti da organi ne ostvaraju svoje funkcije. On je pojasnio da je pitanje popunjavanja poslaničkih mesta uređeno Zakonom o izboru odbornika i poslanika, u kojem je jedan deo nadležnosti vezan za DIK, a drugi za Skupštinu.

Podsetimo, zbog usvajanja izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti opozicija nije želela da učestvuje u radu parlamenta, a ispred parlamenta su se okupili građani koji su usvajanje tog akta okarakterisali “izdajom i posrbljavanjem Crne Gore”.

Oni su se razišli nakon što im je poslanik DPS-a Duško Marković garantovao da” izmene Zakona neće biti usvojene”.

Poslanici DPS-a najavili su juče da će nadležnim sudskim instancama uputiti inicijative za ocenu ustavnosti odluka koje su u ponedeljak donete u Skupštini.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!