“Uvek smo bili zajedno na pravoj strani istorije, iako nam odnosi nisu uvek bili baš dobri”: Ivica Dačić o saradnji Srbije i Amerike

1
Foto: Profimedia

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države i Srbija u kritičnim trenucima globalnih konflikata i svetskih ratova uvek bile zajedno na pravoj strani istorije, zalažući se za iste ideale i deleći osećaj za iste opšte vrednosti.

“Za gotovo 140 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije prolazili smo kroz mnogo faza, od kojih nisu baš sve, kao što to dobro znate, bile pozitivne i uzajamno korisne, dok se sa nekim izazovima i negativnim percepcijama i danas suočavamo i imamo različita gledišta po nekim, za naše dve zemlje, ključnim pitanjima”, rekao je Dačić na otvaranju skupa o Srpsko-američkim odnosima, u organizaciji Atlantskog saveta Srbije i SAD u Beogradu.

Naglasio je da sa zadovoljstvom može da konstatuje da saradnja sa SAD “uprkos realnim izazovima”, beleži pozitivnu dinamiku i da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog “na svim nivoima i u brojnim oblastima”.

“Unapređenje odnosa sa SAD predstavlja jedan od spoljno-političkih prioriteta Srbije, kao izraz uvažavanja značaja SAD u globalnom međunarodnom poretku i ostvarivanju projekcije našeg regiona kao bezbednosno i ekonomski stabilnog i demokratski utemeljenog dela ujedinjene evropske zajednice država”, rekao je on.

Dodao je da uprkos razlikama u stavovima po pitanju Kosova, Srbija ostaje potpuno otvorena za dalje razgovore na tehničkom i političkom nivou, pri čemu SAD vidi kao jednog od ključnih partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da je u fokusu njegovog mandata pomoć Srbiji da postane član Evropske unije i da u to SAD ulažu vreme, napor i resurse kroz razne programe podrške.

Godfri je naglasio da se partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država i Srbije poklapa sa ciljevima SAD na Zapadnom Balkanu.

“A to su mir, stabilnost, prosperitet i demokratija za ljude koji žive u ovom važnom delu Evrope. Jasno je da naše prijateljstvo ima zajeničke interese kroz kulturološke, ekonomske i bezbedonosne veze”, rekao je Godfri.

Rekao je da su dve zemlje prijatelji i partneri duže od jednog veka i naglasio da se radi na tome da se to nastavi i u ovom veku.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. ’99. сигурно нисмо били на истој. А ко је био на “правој”, то чак ниси смео ни да кажеш. Као прави комуниста, продао си се, овај пут, само за послужење. А можда је била приде и нека чашица вискија, уз то је твој идеолошки отац најрадије волео да продаје националне интересе.

Comments are closed.