Sve je počelo od one konferencije u Parizu, sa čudnim rasporedom sedenja. Po povratku u Sjedinjene Američke Države, predsednik te zemlje Donald Tramp objavio je nekoliko „zapaljivih“ tvitova na svom zvaničnom Tviter profilu, a glavna tema je bilo „nepoštenje“ Francuske prema SAD i uopšte odnos članica NATO prema toj državi.

Tramp je tvrdio da Amerika finansira vojnu stabilnost evropskih zemalja koje su deo NATO alijanse, a da istovremeno mora da plaća ogromne poreze na svoje proizvode koje izvozi u ovaj deo sveta, posebno u Francusku.

Tada su po prvi put spomenuta francuska vina, kao sredstvo diplomatske rasprave, a juče je Donald Tramp to uradio ponovo.

Mediji prenose da je čitav Trampov kabinet burno reagovao na odluku Francuske da uvede dodatni porez američkim tehnološkim gigantima.

GAFA (naziv predstavlja akronim za tehnološke gigante Gugl, Amazon, Fejsbuk i Epl) je lična glupost Emanuela Makrona, smmatra Tramp.

„Francuska je upravo uvela porez na naše velike američke tehnološke firme. Ako neko treba da ih oporezuje to treba da bude njihova zemlja porekla Sjedinjene Države. Mi ćemo uskoro objaviti recipročnu meru posle gluposti Makrona. Uvek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog vina“, zanimljivo je zaključio Tramp.

Tako je nastavljena oštra retorika između Vašingtona i Pariza koja je otpočela još u novembru prošle godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.