Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa doktor Predrag Kon poručio je da situacija vezana za epidemiju mnogo ozbiljnija nego što se očekivalo, dodaući da utvrđena strategija borbe nije uspela zbog čega je potrebna nova, prenosi N1.

Strategija se puno oslanjala na očekivanje da će tokom leta biti značajno smanjeno prenošenje virusa, ali se desilo suprotno.

„U Beogradu je situacija lošija nego u aprilu“, rekao je Kon.

 Uz konstataciju da je virus preskočio prevetivnu barijeru i ušao u narod, Kon je ocenio da je potrebno izbegavati velike skupove, pošto su to „mesta za superprenošenje“.

Kon je, gostujući u programu Televizije Prva, izjavio da je potrebno ažurirati podatke sa teritorije cele Srbije, pošto postoje razlike u podacima sa terena. Postoji zahtev da se uradi revizija tih podataka, rekao je Kon, navodeći da su najteže pogođeni Novi Pazar, Tutin i Sjenica.

Kon je izjavio da testova za utvrđivanje prisustva virusa ima, ali je pitanje da li ima dovoljno kapaciteta za njihovu obradu.

Uskoro treba da se vide efekti obaveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, rekao je Kon i dodao da je, ako se nastavi povećanje prenošenja virusa, moguće uvođenje vanrednog stanja ili vanrednih mera.

Kon je, kako prenosi Blic, rekao da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih i izrazio nadu da do toga neće doći.

„Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, stanje će biti posebno epidemiološki loše ukoliko dođe do situacije jedan oboleli na 1.000 stanovnika.


Komentara

 1. zoran
  12. јул 2020. 12:59

  STA LI SE NALUPA OVAJ KONJoslav?Takve maske sam nosio i pre 30 godina pri radu sa brusilicom,ili ciscenjem smeca.jos ne postoje maske protiv covid-19.

 2. Bata Mila
  12. јул 2020. 17:57

  Ma šta kažeš bre? 😂 Utvrđena strategija nije uspela? Znači li to da nema potrebe za izolacijom i maskama, ukoliko početna strategija nije uspela.... I gde kupiti FFP3 masku?

 3. Bobby
  12. јул 2020. 21:12

  Маске које су у продаји, не могу зауставити ширење вируса. Интернет и медије су преплавили некакви видео клипови, који тобоже доказују "ефикасност" маски, у стилу комунистичког "аритпроп"-а. Једноставно, све што удахнете, морате и да издахнете. Оно што ова маска омогућује, је да главни правац распрострањења издисаја није испред лица, него поред, изнад и испод браде, свуда где вазух издијасаја може да прође. Да би маска штитила од распрострањења вируса и онога ко је носи, ваздух мора претходно бити антивирусно третиран, и то претходно, јер само ткање које би онемогућавало пролазак вируса, би увелико чинило дисање немогућим. Или би морали бити уграђени посебни изменљиви филтери, али, које су то маске, то је већ нека друга прича. Уз све то, без заштитних наочара, све је узалуд. Према томе, маска се проглашава нечиме, што у ствари никада и није била њена намена, јер, ништа паметније немају да предложе, па ко вели,... не може да шкоди,... а да ли не може... ?

  1. Bobby
   13. јул 2020. 09:25

   Оториноларинголози, алерголози, пулмолози, кардиолози,... огласите се .

  2. Srdjan
   13. јул 2020. 13:16

   Niko i ne kaze da stiti u potpunosti vec da smanjuje prenosivost. I to pre svega sa lica koju je nosi. Dakle, nosenjem maski stitite druge, ali ne u meri da sa njima mozete komotno da razgovarate i da budete potpuno sigurni. Sa maskom, uz pristojnu distancu i postovanje ostalih mera (pranje ruku, izbegavanje kontakta rukovanjem, ljubljenjem...) svodite prenosivost na minimum i time usporavate sirenje virusa. Koliko je samo puta objasnjeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.