“Utrošio sam pola života, a svi uređaji koje sam godinama usavršavao, sve je progutala vatra za sat ili dva”: Kako je izgorela Teslina laboratorija

0

U to vreme, Tesla radi do granice iscrpljenosti, gura sebe i sopstvene mentalne i fizičke snage do same ivice. Ljudi oko njega to primećuju. A sam Tesla će priznati u jednom intervjuu:

“Potpuno sam iscrpljen, ali ne mogu da prestanem sa radom. Moji eksperimenti su toliko važni, toliko lepi, toliko očaravajući da ne mogu da se odvojim od njih ni radi jela, a kad pokušam da zaspim – neprestano mislim na njih. Očekujem da ću nastaviti tako dok se potpuno ne slomim.”

A onda se desila tragedija.

U pola tri ujutru, 13. marta 1895. požar će progutati njegovu laboratoriju na Petoj aveniji.

Tesla nije bio u njoj u tom trenutku, spavao je u hotelu, ali šteta će biti ogromna, pored opreme, izgoreće i mnoge njegove beleške. Tesla je očajan, razboleo se, pada u postelju, nema više volje za radom, životom…

Daće kratku izjavu za “Njujork tajms”:

“Suviše tugujem da bilo šta kažem. Šta bih i mogao da kažem? Rad na koji sam utrošio gotovo pola života, svi naučni instrumenti i uređaji koje sam godinama usavršavao, sve je progutala vatra za sat ili dva. Kako da procenim taj gubitak u dolarima i centima? Sve je nestalo.”

Zvanični uzrok požara bio je ljudski nemar. Neverovatno banalna stvar. Noćni čuvar u skladištu koje se nalazilo ispod Tesline laboratorije bacio je opušak koji je zapalio cevi natopljene uljem. Požar je buknuo brzo i nije ništa pomogla ni hitna intervencija vatrogasaca.

Zanimljivo je da je Tesla stanje u kome se našao posle požara, a koje bi se dalo opisati kao teška depresija, lečio – elektricitetom. Davao je sebi male doze elektrošokova i to je imalo pozitivan efekat.

***

Iz hit knjige Dejana Stojiljkovića “Nikola Tesla – pesnik nauke” koja se na poklon dobija uz Nedeljnik od četvrtka 10. juna.

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Mihajlu Pupinu, Danilu Kišu, Borislavu Pekiću, Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.