Uticaj koronavirusa na jezik: Kolinsov rečnik proglasio „lockdown“ za reč godine

1
Ilustracija: Profimedia

Poznati britanski Kolinsov rečnik proglasio je englesku reč lockdown (lokdaun) – potpuno zatvaranje – za reč godine, zbog popularnosti koju je stekla od početka pandemije.

Ova reč „oslikava iskustvo milijardi ljudi“, kažu autori rečnika.

Leksikografi su tokom 2020. godine zabeležili više od 250.000 primera korišćenja ove reči u engleskom jeziku, u poređenju sa samo 4.000 primera tokom 2019, prenosi Danas, a piše BBC na srpskom.

Na spisku 10 najkorišćenijih reči i izraza na temu pandemije takođe su se našle fizičko distanciranje, samoizolacija i koronavirus.

Prema Kolinsovom rečniku, definicija potpunog zatvaranja je „uvođenje restriktivnih mera za putovanje, društvene interakcije i pristup javnim mestima“.

Reč lockdown (potpuno zatvaranje, karantin, izolacija) i slične već su ušle u svakodnevni govor širom planete, a vlasti mnogih zemalja uvele su mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Preostale reči koje su ušle u uži izbor odnose se na ovogodišnje društveno-političke turbulencije.

Nakon smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda, upotreba engleske skraćenice naziva pokreta „Životi crnaca su važni“ (eng. Black Lives Matter, skr. BLM) je, prema istraživanju Kolinsovog rečnika, porasla za 581 odsto.

Na top listu ušla je i reč Megzit (Megxit), koja opisuje povlačenje sa kraljevskih dužnosti vojvode i vojvotkinje od Saseksa, princa Harija i Megan Markl.

Rel Megzit se oslanja na izraz Bregzit (Brexit) koji je prethodnih godina bio izuzetno korišćen i opisuje skraćenicu za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Tu je i reč TikToker – neko ko deli sadržaj na društvenoj mreži TikTok, kao i južnokorejska reč mukbeng – osoba koja pred kamerom jede velike količine hrane.

Kolinsova stručnjakinja za sadržaj Helen Njusted kaže da je „jezik ogledalo sveta oko nas, a ove godine obeležila ga je pandemija“.

„Karantin je uticao na način rada, školovanje, odlazak u kupovinu, na to kako se družimo“, navodi.

„Pošto su mnoge zemlje zatvorene po drugi put, ova reč više ima sumorni nego svečani ton, ali sumira 2020. godinu u većem delu sveta“.

Kolinsova reč 2019. godine bio je “klimatski štrajk”.

Prošlu godinu obeležila je globalna kampanja o klimatskim promenama predvođena aktivistiknjom Gretom Turnberg.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

Comments are closed.