Utapanje među deset najčešćih uzroka smrti kod mladih, u svetu godišnje voda “odnese” 236.000 života

0
Foto EPA/FAROOQ KHAN

Povremeni apeli na oprez na kupalištima, čini se, nisu dovoljni, jer svake godine, nažalost, voda odnosi žrtve. Dve osobe preminule su danas na kupalištima u Beogradu, žena na Adi Ciganliji i muškarac na bazenu “Olimp”.

Procenjuje se da se u svetu svake godine utopi 236.000 ljudi, a utapanje je među deset vodećih uzroka smrti dece i omladine od 1 do 24 godine.

Procenjuje se da se svaki dan u svetu utopi više od 600 ljudi.

U najvećem riziku su deca do 5 godina. Više od polovine utopljenika u svetu ima manje od 30 godina. Muškarci su su duplo većem riziku da se utope nego žene.

Više od 90% smrtnih slučajeva utopljenika dešava se u rekama, jezerima, bunarima i rezervoarima za kućnu vodu u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Deca i adolescenti u ruralnim oblastima su neproporcionalno pogođeni, procenjuje Svetska zdravstvena organizacija.

Zbog ovog problema se 25. juli obeležavala kao svetski dan Svetski dan prevencije utapanja a ove godine pod sloganom “Svako može da se utopi a niko ne bi trebalo”.

SZO naglašava potrebu za hitnim, koordinisanim i multisektorskim delovanjem i preporučuje proverene mere kao što su postavljanje barijera koje kontrolišu pristup vodi i obezbeđivanje bezbednih mesta daleko od vode za decu predškolskog uzrasta uz sposobnost čuvanja. Preporučuje se i podučavanje plivanja, bezbednosti na vodi i bezbednih veština spasavanja, obuka posmatrača za bezbedno spašavanje i reanimaciju, postavljanje i sprovođenje propisa o bezbednoj plovidbi, transportu i koji regulišu pravila za trajekte, kao i upravljanje rizikom od poplava.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime