Vlada Srbije usvojila je danas tri uredbe, kojima se precizira pravni okvir o tome ko će moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera vrednog 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Siniša Mali.

„Pre 10 dana Marko Čadež i ja smo vam izneli program podrške privredi. Tada sam rekao da ćemo vrlo brzo izaći sa pravnim okvirom, i to obećanje smo ispunili. Na današnjoj sednici Vlade smo usvojili tri uredbe koje predstavljaju pravni okvir za implementaciju Programa“, rekao je Mali.

„Odmah krećemo sa primenom mera danas će biti objavljena Uredba u Službenom glasniku i ja pozivam privrednike da se već u ponedeljak prijave“, naveo je ministar i dodao da će narednog četvrtka biti usvojene još dve uredbe.

„Prva se odnosi na Upravu za agrarna plaćanja, za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, a druga na usvajanje garancijske šeme sa bankama, već smo u pregovorima i očekujem da to završimo početkom sledeće nedelje“, istakao je Siniša Mali.

On je rekao da će Ministarstvo finansija i Privredna komora Srbije biti na raspolaganju za sva dodatna pitanja privrednicima, iako je Uredba prilično detaljna i precizna, prenosi Blic.

Četiri grupe mera

Mere za pomoć privredi i građanima podeljene su u četiri grupe: poreska politika, direktna pomoć, podrška likvidnosti i pomoć svakom punoletnom građaninu posle korona krize.

Uredbom je predviđeno da se nakon okončanja vanrednog stanja svim punoletnim građanima uplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

„Usvojene su tri uredbe na današnjoj sednici Vlade. Prva uredba se odnosi na mere poreske politike i njom je definisano odlaganje poreza i doprinosa za zaposlene i akontacije poreza na dobit za 2020. godinu. Svi privredni subjekti mogu da koriste pogodnosti ove uredbe ako od 15. marta nisu otpustili više od 10 odsto radnika“, rekao je ministar finansija i objasnio da je želja bila da privrednici uz što manje muka, skoro automatski se prijavljuju za ove pogodnosti.

„Imate obrazac PPP-PD, i samo u kvadratić treba da upišete datum 4. januar 2021. Tako se automatski u sistemu Poreske uprave odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade, i akontacije poreza na dobit. Automatski se preduzeće tako prijavljuje i za dobijanje tri minimalca za zaposlene“, rekao je Mali i pozvao privrednike da se prijavljuju, da se do kraja aprila završi procedura i da već početkom maja krenu isplate.

On je pojasnio i još jednu nedoumicu.

„Drugo, stalno se ponavlja pitanje da li je država ono što isplaćuje kao minimalac – plata ili dodatak na platu. Za one koji imaju para i već plaćaju neke zarade, ovo što država pomaže je dodatak na platu. Oni koji nemaju nikakva sredstva za isplatu – ovo što država daje je praktično plata radnicima“, rekao je Siniša Mali.

Procedure su jednostavne i privrednici samo preko Poreske uprave treba da odaberu u kojoj poslovnoj banci žele da im se otvori namenski račun preko koga će ići sredstva od države.

„Privrednici se obavezuju da tri meseca nakon isplate poslednjeg minimalca, na primer u junu, ne smeju da smanjuju broj zaposlenih, da otpuste ljude u tom periodu“.

Pogodnosti za privredne subjekte

Kako se navodi u Uredbi, privrednim subjektima – pravnim licima, uključujući i ogranke i predstavništva stranih pravnih lica, može da se odloži plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 4. januara 2021. Oni imaju pravo i na odlaganje akontacije poreza na dobit za mart, april, i maj 2020. i to do predaje konačne poreske prijave za porez na dobit pravnih lica za ovu godinu.

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik pauššalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja.

Isplata će početi u maju i ide u tri rate – maj, jun i jul.

Oni imaju pravo i na odlaganje plaćanja obaveza po osnovu akontacija poreza i doprinosa na prihod, za mesec mart, april i maj 2020. Od 4. januar 2021. sve ove obaveze moguće je na 24 jednake mesečne rate bez kamate.

Veliko pravno lice ima pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja.

Isplata će se takođe vršiti u maju, junu i julu, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart.

Kako se navodi u uredbi pravo na odlaganje poreskih obaveza nemaju velika pravna lica – banke, društva za osiguranje i društva za reosiguranje, davaoci finansijskog lizinga, kao i platne institucije i institucije elektronskog novca.

Ko ima pravo na mere?

Pravo na korišćenje ekonomskih mera imaju firme u privatnom sektoru pod uslovom da od 15. marta 2020. do dana stupanja na snagu ove uredbe nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta 2020.

Pogodnosti mogu da koriste i preduzetnici, preduzetnici poljoprivrednici i preduzetnici paušalci koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije na dan 15. marta 2020. godine.

Uslov za privredne subjekte je i da su pre 15. marta 2020. godine osnovani i registrovani kod nadležnog organa ili organizacije, odnosno ako su u navedenom periodu postali obveznici PDV.

Korisnici pomoći mogu da budu i udruženja i druge neprofitne organizacije, ukoliko nisu na spisku korisnika javnih sredstava.

Isplata minimalca na namenski račun

Isplata minimalnih zarada vršiće se na poseban namenski račun COVID 19 koji će svakom privrednom subjektu biti otvoren kod banke.

Privredni subjekti koji u momentu stupanja na snagu ove uredbe imaju otvorene tekuće račune kod više banaka dužni su da najkasnije 25. aprila 2020. godine, putem elektronskih servisa Poreske uprave, dostave podatak o nazivu banke kod koje će biti otvoren poseban račun.

Zabrana isplate dividende

Privredni subjekti koji se opredele za korišćenje ekonomskih mera nemaju pravo na isplatu dividende do kraja 2020. godine. U suprotnom gube sva prava koja su stekla u sklopu paketa ekonomske podrške države.

Komentara

  1. Bobby
    11. април 2020. 08:10

    “Usvojene su tri uredbe na današnjoj sednici Vlade. Prva uredba se odnosi na mere poreske politike i njom je definisano odlaganje poreza i doprinosa za zaposlene ..." Лоше. Иако велики део академске заједнице "аплаудира" овој мери, и подвлачи да је боље одлагање, од отписивања, само показује њихову дистанцу од реалног живота и пословања. Онај ко у: туризму, транспорту,... итд., није остварио приход у периоду кризе, неће га остварити ни после, у том износу да би почео да враћа порезе и доприносе 2021. Стога ће онај део привреде, који овом кризом буде положен у "мртвачки сандук", са 2021., добити и додатне ексере у њега. "...pomoć svakom punoletnom građaninu posle korona krize." Добро. Иако критикована, у смиљлу циљева који се желе постићи, а и од дела политичара, као коруптивна према становништву, потпуно је оправдано на овај начин, на најширој основи, обухватити грађанство, као препознате кориснике ове помоћи. Ово није социјална мера и не треба да исправља социјалне неједнакости. Она треба, мање или више да помогне потрошњи. И не постоји ниједна институција, која би у разумном року евидентирала све оне који су током кризе постали оправдани корисници ових средстава. Према томе, њена евентуална неселективност, у овом случају, не може бити довољно оправдан разлог у критици ове мере.

  2. Srđan
    13. април 2020. 16:35

    Da li sam ja kao fizičko lice obavezan da otvaram namenski račun ili je dovoljan tekući?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.