Usvojen “zakon o koroni”: Za nenošenje maski 5.000 dinara, mere zaštite, pojačana odgovornost, kućni karantin…

0
Profimedia

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Zakon je usvojen većinom glasova, za je glasalo 189, protiv jedan, dok je uzdržan bio jedan poslanik.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da postoje opravdani razlozi za stupanje na snagu ranije od zakonom predviđenih osam dana.

Zakon predviđa uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

Osim propisanih nadležnosti komunalnih inspektora i milicajaca, kao i jasnih odredbi o karantinu i kućnoj izolaciji, u izmenama i dopunama Zakona se nalazi i deo o imunizacija stanovništva.

Kada izmene budu usvojene, primena počinje osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku, preneo je Blic.

Jedna od najvažnijih novina jeste ona u članu 33 Zakona, a podrazumeva mogućnost uvođenja vanredne imunizacije. Danom stupanja na snagu ovog zakona vakcinacija će moći da bude preporučena ili obavezna.

Naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

Do sada je vakcinacija bila obavezna samo za lica u posebnom riziku od bolesti: hepatitisa B, gripa, meningokokne bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, varičele, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

U izmenjenom zakonu dodavanjem samo tri reči, “ostale zarazne bolesti”, ministar zdravlja moći će da naredi vakcinaciju i u slučaju pandemije korona virusa.

“Nadzor nad primenom mera, pored Sanitarne inspekcije, vrši lokalna samouprava preko komunalne milicije”,- rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da sanitarni inspektor pored ovlašćenja koja je imao do sada, može izraditi i prekršajni nalog, dok komunalna milicija može da naloži da se isprazni prostor u kojem je došlo do kršenja zaštitnih mera, kao i da zatvore objejat najduže do 72 sata.

Zakon takođe propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu vakcinaciju u slučaju da bude uvedena.

Ta kazna određena je članom 85 izmenjenog zakona i predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice ako odbije obaveznu vakcinaciju.

Meru karantina u kućnim uslovima propisivaće specijalista epidemiologije nadležnog zavoda, a u zakonu stoji da ona predstavlja mera kojom se ograničava sloboda kretanja lica i nalaže praćenje zdravstvenog stanja zdravim licima koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa licima zaraženim od zarazne bolesti.

Može se primeniti i prema putnicima u međunarodnom saobraćaju koji ulaze u Republiku Srbiju iz državasa nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

Blic piše i da je ključna ličnost kada je u pitanju donošenje mera u slučaju pandemije biće ministar zdravlja, a izmenama Zakona ovlašćenja su mu znatno proširena.

Ministar na osnovu predloga Komisije i Zavoda može narediti:

a) zabranu okupljanja na javnim mestima

b) ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom;

v) zabranu ili ograničenje putovanja;

g) zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;

d) vanrednu vakcinaciju;

đ) mere lične zaštitete od infekcije.

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. AVGUSTA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/