Usvojen predlog zakona o beogradskom metrou: “Projekat vredan šest milijardi evra…”

0
Printscreen/Instagram/mal_sinisa

(Beta) – Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici, koji se odnosi na izgradnju beogradskog metroa, i najavila da je planirano da se sa realizacijom tog projekta, vrednog šest milijardi evra, započne do kraja ove godine.

“Tim zakonskim predlogom omogućiće se brža i jednostavnija realizacija projekta, od procesa pribavljanja zemljišta do izdavanja neophodnih dozvola i ubrzavanja procedure javnih nabavki neophodnih za njegovu realizaciju. Takođe su uređeni i regulatorni, tehnički i drugi uslovi za bezbedno, pouzdano i uredno odvijanje saobraćaja”, saopštila je Vlada Srbije posle današnje sednice.

U saopštenju se navodi da je reč o jednom od “najkompleksnijih inftrastrukturnih projekata, koji će biti osnov javnog prevoza u glavnom gradu”.

Vlada je na sednici usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji kojim se produžava rok za pribavljanje upotrebne dozvole za objekte kojima je građevinska dozvola izdata pre 11. septembra 2009. godine, prema tada važećim zakonima.

Rok za pribavljanje upotrebne dozvole za te objekte je četiri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

U saopštenju se navodi da važeći planski dokumenti koji su doneti pre 1. januara 1993. godine prestaju da važe po isteku 24 meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona, a organi nadležni za njihovo donošenje dužni su da u tom roku donesu novi planski dokument.

Članovi vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju – kako bi se povećao broj izdavanja kvalifikovanih elektronskih sertifikata za građane.

“Neophodno je da pružaoci usluga omoguće pojednostavljenu upotrebu kvalifikovanih elektronskih sredstava, u smislu pojednostavljenja aplikacije koja omogućava upotrebu sertifikata. Potrebno je i da pružaoci usluga omoguće potpisivanje na daljinu, budući da isti može da se koristi putem mobilnog telefona, što će značajno doprineti omasovljavanju korišćenja kvalifikovanih elektronskih potpisa”, navedeno je u saopštenju.

Na sednici Vlade usvojena je i Uredba o sprovođenju Pilot obuke za tržište rada na osnovu vaučera, kao novi način organizovanja i sprovođenja obuke za tržište rada za ograničen broj polaznika, kako bi se na osnovu tih rezultata unapredila edukacija nezaposlenih lica koja imaju potrebu za sticanjem dodatnih znanja i veština u cilju njihovog zapošljavanja.

“Taj pilot projekat obuhvatiće 200 nezaposlenih bez završene srednje škole, a sa završenom osnovnom školom ili onih koji završavaju osnovno obrazovanje po modelu funkcionalnog obrazovanja odraslih, a nalaze se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje”, navodi se u saopštenju.

Članovi vlade doneli su zaključak o isplati bespovratne novčane pomoći osobama koje samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, utvrđenu od strane reprezentativnog udruženja u kulturi, a koji 2020. godine nisu dobili finansijsku podršku.

“Iz budžeta Srbije će im biti isplaćeno po 90.000 dinara, radi ublažavanja posledica nastalih usled pandemije izazvane virusom kovid-19. Ovim su obuhvaćeni samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i izvođači kulturnih programa”, piše u saopštenju Vlade.