Usvojen budžet za Beograd. Vesić: “Osim što je istorijski, on je i reformski…”

0
Foto: Tanjug

Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su Budžet za 2020. koji zajedno sa opštinskim iznosi oko 143 milijarde dinara ili oko 1,2 milijarde evra, preneo je N1.

Za usvajanje budžeta glasalo je 59 odbornika, dok je osam njih bilo protiv te odluke.

Gradski budžet za 2020. godinu najveći je u istoriji grada, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić navodeći da je budžet viši za 9,6 odsto ili za 12.5 milijardi dinara u odnosu na 2019. godinu.

Budžet je u odnosu na ovu godinu veći za 9,6 odsto ili za oko 12,5 milijardi dinara, a predviđeni deficit je 3,37 odsto ili 3,4 milijarde, ali je u potpunosti pokriven suficitom prenetim iz ove godine.

“Osim što je istorijski”, istakao je Vesić na današnjoj sednici Skupštine Grada Beograda, “budžet je i reformski, jer nas uvodi u promene i trasira dalji put tim promenama u Beogradu”.

Istakao je da je planirano podizanje dva kredita, od 31 milion evra za kupovinu autobusa za javni prevoz i 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava.

Vesić je rekao da Beograd stvara 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije i u njemu se najviše gradi.

“Ove godine je izdato dozvola za više od milion kvadrata i trenutno radi 352 krana”, rekao je Vesić.

Najveći prihodi u budžetu očekuju se izmedju ostalog i od, kako je rekao, poreza na dohodak građana, poreza na imovinu, a od dobiti javnih preduzeća u budžet će se sliti oko 5,5 milijardi dinara.

Investicije će prema njegovim rečima u 2020. godini iznositi oko 22 milijarde dinara, plus još osam milijardi za kupovinu opreme.

On je rekao da je Beograd stara prestonica i da želi da se takmiči sa Bečom, Rimom, Parizom.

Vesić je rekao da kada se usvoji budžet štampaće se informator i podeliti građanima da mogu da vide kako se troši novac, kao i da je usvojeno nekoliko stotina predloga građana.