Ustoličen episkop Metodije: “Nastaviću delo svojih prethodnika…”

0
screenshot/youtube

Episkop bidimljansko-nikšićki Metodije ustoličen je danas u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama.

Ceremoniju i prateću liturgiju je vodio patrijarh SPC Porfirije.

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije je kazao da će “nastaviti delo svojih prethodnika”, dok je patrijarh SPC Porfirije pozvao na ljubav medju hrišćanima i svim drugim religijama.

“Crkva nije u ovom svetu da rešava socijalne i političke probleme, ona je sabira sve ono što je suprotno jedno drugome. Gospod poziva sve da u njemu nadju jedinstvo. Postoje oni koji misle da je Crkva politička organizacija. Bivaš poražen ako misliš da Crkvu možeš staviti pod svoje noge. Nema Crkva ambicije da zameni bilo koju stranku”, kazao je Porfirije.

Izveštači javljaju da su građani koji su prisustvovali liturgiji i hirotoniji episkopa budimljansko-nikšićkog nosili trobojke i zastave sa likom Njegoša.

Metodije je na mestu episkopa budimljansko-nikšićkog nasledio mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koji je nedavno ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Od ranog jutra su na prilazu manastiru bile primetne velike kolone automobila iz svih pravaca. Policija na svim raskrnicama u gradu, posebno na prilazu manastiru, regulise saobraćaj, izveštavaju podgoričke Vijesti.

Veliki broj visokih zvaničnika Crne Gore je došao u manastir Đurđevi stupovi, a među njima je i bio premijer Zdravko Krivokapić.  

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je juče iz Berana, gde mu je priređen svečani doček – i gde je pozdravljen od više hiljada građana – da je “Bog živ u ovoj svetoj zemlji, iako su mnogi pomislili da su Boga izagnali sa ovih prostora”.

“Poslednjih decenija, a naročito nedavno, prethodne godine, pokazali su da je u ovom narodu živ Bog, pre svega kroz veličanstvene čovekoljubive, milotvorne i molitvene litije koje su svoj početak imale upravo ovde”, kazao je Porfirije.

On je podsjetio na riječi patrijarha srpskog Pavla “ko pobijedi sebe, taj je pobijedio svijet. Ko pobijeedi egoizam, samoljublje, ko pobijedi laž u sebi, taj je pobijedio čitav svijet”.

“Nije nas obeshrabrilo ni kada nam nisu dali da uđemo u našu rođenu kuću, Cetinjski manastir, da služimo službu i na toj službi u tron uvedemo mitropolita cetinjkog našeg mitropolita Joanikija. Neko je htio menjajući teze da ono što iz vjere izvire, ono što iz smirenja izvire, iz litija onoga naroda, to je htio da pokaže i prikaže kao nasilje. A zapravo, nasilnim putem, najbrutalnijim putem, htio je da spriječi da uđemo u našu kuću, pritom ništa nemamo ni protiv toga da su oni protiv, ali da nas sprečavuju na silu da uđemo u našu kuću, znamo da je to podvala koja je htjela da prikaže Crkvu našu, i taj glas se valja u ove dane, ovim prostorima, kao zvor svih nevolja, izvor svakoga zla i naravno, kada proglasite nekoga da je sam po sebi zao, onda dajte legitimno pravo svakome ko hoće da tom zamenom teza proglašenog zlim eliminiše”, rekao je patrijarh SPC.

Porfirije je rekao da nisu imali pravo da ne izvrše djelo crkve, “da poslije mnogo vjekova budemo mi oni koji će odustati, okrenuti leđa sopstvenoj kući, pristati da ne ustoličimo mitropolita, na onom mjestu gdje su uvek ustoličavani i gde će uvijek, do svršetka svijeta biti stolica mitropolita crnogorsko pirmorskih kanonskog pravoslavlja, u ovom slučaju kanonske Srpske pravoslavne crkve”.

“I mi smo, moleći gospoda za mir za one koji nas napadaju služili svetu liturgiji i ustoličili mitropolita Joanikija onako kako valja. Vi ste, svojim nepristajanjem na nasilje spasili obraz onih koji su posegli za nasiljem. Nadam se da su i mnogi među njima prepoznali ljubav Hristovu i u sebi božansku ljubav te da su i neki od njih večeras ovdje sa nama i da će sutra biti na službi božijoj, da bi ustoličili episkopa Metodija”, rekao je između ostalog patrijarh Porfirije.