Uštipci se spremaju brzo i lako! Pre svega, jeftino stižemo do doručka, večere ili samo priloga uz nešto naseckano i paradajz ili jogurt. Meki su i preukusni.
Sastojci:
2 srednje tikvice ( 1 kg )
1 kašičica soli + prstohvat, dva
200 ml jogurta
3 cela jajeta
1 čep sirćeta
3 pune čaše brašna (450 g)
10 g praška za pecivo
Priprema:
Tikvice oguliti, pa izrendati na krupno rende.
Posloliti i promešati, pa ostaviti 20 – 30 minuta da odstoje, kako bi pustile vodu.
Vodu nije potrebno da ocedite, već dodajte jaja, jogurt, sirće i malo još soli. Zatim, sve promešati.
Dodati i brašno i prašak za pecivo, pa mešati dok se sve ne poveže.
Ostaviti da odstoji 10 minuta dok vi pripremite šerpu sa pečenje, ulje, ubruse i tanjir.
Taman će za to vreme ulje da se zagreje, a smesa je odstajala.
Proveriti varjačom da li je ulje spremno – spustite varjaču i ako idu balončići oko nje, možete da pečete uštipke.
Spuštati smesu kašikom u vrelo ulje. Pečete na srednjoj do jačoj vatri, kod mene je to 7 od 9, ali sam malo morala da spustim i na 6, pa da vratim na 7. Kada lepo porumene, uštipci su gotovi.
Pečene uštipke odlagati na ubrus, da se ocede ako ima viška ulja.
Umak možete napraviti od pavlake, mirođije, belog luka u prahu, peršunovog lista i kašičice majoneza.
Prijatno.
Izvor: https://domacirecepti.net/ustipci-od-tikvica-2/


Art
Pa da. Zašto bacati vodu kad se već dodaje brašno...