Ustavna inicijativa u Crnoj Gori: Da li je zakonito oduzimanje imovine ruskim državljanima?

1
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Podgoričanin Predrag Zečević, preko punomoćnika advokata Marka Ivanovića, predao je danas Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti članova 18 i 19 Zakona o restriktivnim mjerama iz 2018. godine, prenosi portal BiznisCG.

Prema tom zakonu, državni organi Crne Gore su zamrzli imovinu ruskim državljanima, a podnosioci inicijative smatraju da to nije u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

U Inicijativi se navodi da odredbe člana 18 i člana 19 Zakona o međunarodnim restriktivnim merama nisu u skladu sa Ustavom Crne Gore, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama odnosno Zakonom o ratifikaciji Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, izmenjene u skladu sa Protokolom broj 11.

U Inicijativi se ističe da su spornim članovima flagrantno prekršene odredbe čl. 24 i čl. 25 (kao i člana 58) Ustava Crne Gore.

Član 24 Ustava Crne Gore glasi “Zajemčena ljudska prava i slobode mogu se ograničiti samo zakonom, u obimu koji dopušta Ustav u mjeri koja je neophodna da bi se u otvorenom i slobodnom demokratskom društvu zadovoljila svrha zbog koje je ograničenje dozvoljeno. Ograničenja se ne smiju uvoditi u druge svrhe osim onih radi kojih su propisana.”

Jezičkim tumačenjem sporne odredbe člana 18 Zakona o međunarodnim restriktivnim merama nedvosmisleno se dolazi do zaključka da je istom ukinuto i ograničeno pravo svojine, odnosno pravo raspolaganja imovinom i novčanim sredstvima preko obima i mere koju dopušta Ustav, kao i preko svrhe radi koje je Ustavom dozvoljeno eventualno ograničenje prava svojine ( u javnom interesu uz isplatu pravične naknade).

Članom 25 Ustava Crne Gore, naslova “Privremeno ograničenje prava i sloboda”, bitnom za ovu inicijativu, je propisano:

“Za vrijeme proglašenog ratnog ili vanrednog stanja može se ograničiti ostvarivanje pojedinih judskih prava i sloboda, u obimu u kojem je to neophodno”.

Prema Inicijativi, u kojoj se citira Ustav, ograničenje se ne sme činiti po osnovu pola, nacionalnosti, rase, vere, jezika, etničkog ili društvenog porekla, političkog ili drugog uverenja, imovinskog stanja ili bilo kakvog drugog svojstva.

“Mjere ograničenja mogu važiti najduže dok traje ratno ili vanredno stanje”, navodi se između ostalog Inicijativi.

Podnosilac inicijative Predrag Zečević je kazao da nije sporno da Crna Gora treba da sledi politiku EU i sankcije Rusiji, zbog agresije na Ukrajinu, ali da zamrzavanje imovine bez odluke suda može naneti državi ogromnu štetu.

“Plašim se da primene pojedinih članova Zakona o restriktivnim mjerama mogu državu koštati u vidu znatno lošije turističke sezone, čega smo svedoci, kao i milionskim odštetnim zahtevima”, zaključio je Zečević.

1 KOMENTAR

  1. Зар то нису “еуропске вр(иј)едности” ? И ко сад да мења Устав ? Све исто ко’ 44. само њега нема. Ал’ има његовог “пионира”.

Comments are closed.