Ustaška emigracija, CIA, Tito: Kako je izgledala istraga o ubistvu Ulofa Palmea

0
Foto: Profimedia

Slučaj najmisterioznijeg atentata koji je decenijama intrigirao svet – ubistvo švedskog premijera Ulofa Palmea, došao je do svog kraja.

Iako je bilo više verzija ovog atentata i osumnjičenih, švedsko tužilaštvo sada je saopštilo da je premijera ubio Stig Engstrom, grafički dizajner koji je u međuvremenu počinio samoubistvo, tako da je višedecenijska istraga obustavljena, jer protiv njega više ne može da se podigne optužnica.

Ulof Palme je ubijen u centru Stokholma pošto se sa suprugom i sinom vraćao iz bioskopa. U ovom slučaju policija nije uspela da pronađe revolver “smit i veson” iz koga je pucano, niti da pronikne u motiv atentata.

Ubistvo je izazvalo brojne teorije zavere za šta su optuženi od američke Centralne obaveštajne agencije preko kurdskih separatista do južnoafričke službe bezbednosti, prenosi RTS.

Ulof Palme je bio predsednik Švedske socijaldemokratske stranke od 1969. do 1986. i premijer u dva mandata – od kraja šezdesetih do sredine sedamdesetih, i od 1982 do ubistva. Smatraju ga arhitektom moderne Švedske, mada konzervativci nisu blagonaklono gledali na njegove antikolonijalne poglede i kritiku Sjedinjenih Država.

Tokom Palmeovog premijerskog mandata u Švedskoj se dogodilo nekoliko terorističkih akcija ustaške emigracije, a najpoznatije je ubistvo jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića 1971.godine.

Jugoslovenski predsednik Josip Broz je posetio Švedsku 1976. i sa Palmeom je razgovarao o usvojenim Helsinškim aktima, poseti Latinskoj Americi, situaciji u Angoli, na Bliskom Istoku i u Pokretu nesvrstanih. U prvom reagovanju posle atentata, Palmeova supruga je uprla prstom u pripadnike ustaške emigracije, smatrajući da su hteli da se osvete zbog progona njihovih pripadnika posle ubistva ambasadora Rolovića.

Atentat je izvršen na još jednog švedskog premijera – Anu Lind, koja je 2003. izbodena nožem u robnoj kući gde se našla bez svojih telohranitelja, da bi zatim preminula u bolnici.

Za to je na doživotnu robiju osuđen Srbin iz Švedske, poznat policiji po nasilnom ponašanju. Ana Lind je trebalo da se sastane sa srpskim premijerom Zoranom Đinđićem u danu kada je on ubijen šest meseci ranije, zbog čega susret nije održan.