Advokatska komora Srbije ustanovila je Povelju „Dragić Joksimović“ u cilju podizanja ugleda advokature i negovanja najviših vrednosti i tradicija advokatske profesije, saopštila je Advokatska komore Srbije.

AKS u saopštenju navdi da se istorija srpske advokature može ponositi sa nekoliko ličnih primera naših kolega, advokata, koji su zahvaljujući svom radu i istrajnosti u obavljanju advokatske delatnosti, bez obzira na opasnosti koje su ih vrebale, ostali u našem sećanju kao uzori budućim generacijama i imaoci najviših ljudskih i profesionalnih vrlina. Naša dužnost je da njihove dostignute vrednosti promovišemo i na njih podsećamo kako bi ostale naši orijentiri, i kako bi smo, kao organizacija, pokazali da se sećamo najviših među nama.


Advokat Dragić Joksimović je ušao u anale srpske advokature zbog čuvene odbrane okrivljenog generala Dragoljuba Mihailovića, kada je demonstrirao neobičnu hrabrost i profesionalnu čvrstinu prilikom zastupanja svog klijenta u najtežim mogućim uslovima. U vremenu i okolnostima u kojima se održavao proces grupi okrivljenih neprijatelja nove vlasti, prihvatanje odbrane je bila koliko profesionalna toliko i životna odluka. Advokat Dragić Joksimović je bio potpuno svestan da će, ukoliko svoj posao u sudnici bude obavljao savesno i u skladu sa Kodeksom profesionalne etike advokata, biti označen kao „izdajnik države i naroda“, što je ujedno podrazumevalo da će izgubiti pravo na bavljenje advokaturom. Morao je, takođe imati i svest da zbog svoje sudske odbrane može izgubiti i život.


Advokat Dragić Joksimović je pristao na tu žrtvu. U sudnici smrti, pred verovatno najpristrasnijim sudskim većem u istoriji srpskog pravosuđa 1946. godine, on svog klijenta brani bezkompromisno, hrabro, srčano i stručno. Demonstrirao je da je advokat u najlepšem smislu te reči, koji ne mari za strah i pritisak prepune sudnice, koji ne mari za svoj život. Time je iskazao svoju privrženost zakonu i pravdi, profesionalnu čvrstinu, istrajnost i advokatsku hrabrost.


Donošenje odluke o ustanovljavanju Povelje „Dragić Joksimović“ nema ideološki kontekst koji se vezuje za ličnost generala Dragoljuba Mihailovića, već je inspirisana pozitivnim primerom njegovog branioca.
Epilog je poznat. Advokat Dragić Joksimović je zbog hrabrog obavljanja svog posla označen kao narodni neprijatelj i kao takav 16. juna 1947. godine brisan iz imenika Advokatske komore. Na isti datum 1949. godine je uhapšen, optužen za neprijateljsku delatnost i osuđen na tri godine zatvora i gubitak građanskih prava na godinu dana. U sremskomitrovačkom zatvoru je, pod nerazjašnjenim okolnostima umro 01. avgusta 1951. godine.

Advokat Dragić Joksimović je rehabilitovan Rešenjem Okružnog suda u Beogradu 11. decembra 2008. godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.