Zvanično saopštenje Ustanove Studentski centar „Beograd”

Poštujući sve preporučene mere zaštite i prevencije širenja virusa Kovid-19, Ustanova Studentski centar je i ove godine uspešno sprovela prijem dokumentacije za studente prve godine osnovnih studija. Uprkos aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, interesovanje najmlađih studenata za smeštaj u domovima nije opalo u odnosu na prethodne godine. Od 1. do 15. septembra, koliko je trajao konkurs, prijavilo se više od 2.000 brucoša.


Godinama unazad primećeno je da je najveći broj studenata koji ne uspeju da ostvare pravo na smeštaj u studentskom domu upravo među brucošima. U skladu sa tim, SC „Beograd“ trudi se da svake godine proširi kapacitete upravo za tu kategoriju studenata. To je omogućeno povećanjem smeštajnih kapaciteta, adaptacijom prostora koji se nisu koristili ili u kojima su bili smešteni privatni standari, ali i pojačanim kontrolama i boljom organizacijom raspodele. Na taj način, povećan je broj mesta za brucoše za više od 30%, sa ranijih 1.000 na preko 1.300, a takav trend planiran je i u narednim godinama. Cilj nam je da obezbedimo mesto u domu za što veći broj brucoša jer smo svesni koliko ta prva godina studija može biti prelomna za celokupan ishod daljeg školovanja, najpre finansijski, a zatim i socijalno i psihološki.
Shodno rang-listi, mesto u domu će i ove godine biti privilegija samo najboljih đaka. Rangiranje se vrši prema uspehu iz srednje škole, gde je moguće ostvariti maksimalno 40 bodova, kao i prema socijalno-materijalnoj situaciji studenta, koja kandidatu može doneti maksimalno jedan bod. Ove godine, poslednja rangirana devojka koja će dobiti mesto u domu ima prosečnu ocenu iz srednje škole 4,67, dok je kod muškaraca ta granica malo niža i iznosi 4,52.


Raspodela mesta za studente prve godine osnovnih studija, koji su primljeni u Ustanovu Studentski centar „Beograd” (na konačnoj rang-listi se nalaze iznad „crte”), održaće se u Studentskom domu „Karaburma”, ul. Mije Kovačevića 7b, od petka 25. do utorka, 29. septembra. Kako bismo sproveli adekvatne mere zaštite i sprečili veća okupljanja, ove godine se raspodela mesta za devojke obavlja tri dana, a za muškarce dva dana. Napravljen je raspored prema kome ni u jednom trenutku u sali ne može biti više od 50 kandidata. Detaljne informacije o terminima raspodele mesta se mogu pronaći na sajtu Ustanove www.sc.rs.


Podsećamo da je na raspodelu neophodno doći lično, sa indeksom i ličnom kartom. Tom prilikom, u ambulanti Studentske poliklinike studenti mogu da obave i lekarski pregled za useljenje u dom. Procedura useljenja u dom je omogućena u svim danima raspodele mesta i može se obaviti odmah po preuzimanju uputa na raspodeli. Krajnji rok za useljenje u dom je ponedeljak, 5. oktobar 2020. godine. Student koji se ne useli do utvrđenog roka gubi pravo na smeštaj u školskoj 2020/2021. godini.


Zahvaljujući predanom sprovođenju svih naloženih mera zaštite i odgovornom ponašanju naših korisnika, među 10.500 stanara studentskih domova u Beogradu trenutno nemamo nijedan potvrđen slučaj prisustva Kovida-19. Apelujemo i na naše nove korisnike da se pridržavaju svih propisanih mera zaštite i prevencije širenja virusa Kovid-19, budući da je briga o zdravlju odgovornost svih nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.