Uspon i pad “balkanskog Eskobara”: Dosije Darko Šarić u novom Nedeljniku

0
EPA/ANDREJ CUKIC

Darka Šarića na prvu loptu srpska javnost opisuje nadimkom “balkanski Eskobar”, a sličnosti između optuženog Pljevljaka i kolumbijskog “kralja kokaina” ima više nego što se pretpostavlja.

Paralela sa Šarićem ima i previše. Obojica su, praktično sa socijalnog dna, došli do samog vrha brutalnog sveta kokainskog šverca, zaradivši milijarde dolara, kako se pretpostavlja. I Šarić i Eskobar su u početku bili voljeni u svojim sredinama kada se država ustremila na njih. Eskobar je gradio kuće siromašnima u Medeljinu, a Šarić je pomagao sugrađanima u Pljevljima, pa je isti narativ pratio i jednog i drugog u vreme hapšenja – Kolumbijci nisu imali ništa protiv prodaje kokaina Amerikancima „dok novac dolazi u Kolumbiju”, dok su sličan stav imali i u Pljevljima, ali i u Crnoj Gori i Srbiji gde se govorilo “Pa šta ako prodaje kokain u Evropi”.

Njihova imena su ušla u popularnu kulturu, pa su lokalni muzičari i pravili pesme u kojima se veličalo njihovo ime.

U padu i jednog i drugog aktivno su učestvovale američke službe zadužene za borbu protiv narkotika – DEA. I Šarić se predao srpskim vlastima, a uslovi pod kojima se predao nikad se nisu saznali, baš kao što ni kolumbijska javnost nije znala ništa o dilu koji je Eskobar sklopio sa kolumbijskim vlastima.

Ceo tekst objavljen je u velikom prazničnom dvobroju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 21. aprila

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku

NAPOMENA: Naredni broj Nedeljnika izlazi 5. maja