Uspešno poslovanje Srbije i Mađarske

  0

  Srbija i Mađarska poslednjih godina imaju odlične ekonomske odnose. Mađarska je postala treći spoljnotrgovinski partner Srbije, a robna razmena premašila je 2 milijarde na godišnjem nivou. Još jedan od pokazatelja dobrih odnosa je otvaranje kancelarije za promociju malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadnog Balkana – HEPA Balkan Office, sa sedištem u Beogradu i partnerskim kancelarijama u Skoplju i Podgorici, sa programima koji mogu da se implementiraju u ovom regionu.

  Predstavništvo HEPE Balkan je otvoreno 2019. godine sa ciljem da poboljša mađarsku trgovinu i diversifikuje spoljno-ekonomske odnose Mađarske. Naš glavni zadatak je promocija izvoza mađarskih proizvoda, usluga i kapitala. 

  U 2020. Godini sa mnogo izazova, kancelarija HEPE Beograd, radila je na konstantnoj promociji mađarskih sektora i proizvoda. Među najjačim segmentima izdvojili su se poljoprivredni sektor, mašinska industrija i zdravstveni sektor.

  Poljoprivredni sektor mađarske prehrambene industrije doprinosi sa 4,5% BDP-a na godišnjem nivou i zapošljava 8% ukupnog stanovništva. Prema procenama, agrobiznis koji obuhvata poljoprivredu, prehrambenu industriju i zajedničke delatnosti, snabdevanje, preradu i distribuciju iznosi oko 25% nacionalnog BDP-a. Ono po čemu se Mađarska izdvaja je zabrana uzgoja genetski modifikovanih kultura u EU, propisana mađarskim Ustavom. Visoki kvalitet, strogi zahtevi kontrole, poljoprivredno gajenje bez GMO-a i odlična stručnost glavna su konkurentska prednost za mađarske kompanije na tržištu.

  HEPA Balkan Office je zadužena za upoznavanje naših privrednika sa mađarskim kompanijama i njihovim proizvodima i za povećanje izvoza malih i srednjih mađarskih kompanija koje još nisu prepoznate na našem tržištu. Sektor proizvodnje poljoprivrednih mašina se izdvaja kao deo u kome postoji veliki potencijal za saradnju mađarskih i regionalnih privrednika. Mađarske fabrike uglavnom proizvode poljoprivredne mašine za obradu tla i zaštitu bilja, kao i priključne mašine za žetvu i delove za njih, što čini važnu ulogu u izvoznim aktivnostima ove zemlje.

  Prepoznatljivost Mađarske su i izvori termalne i lekovite vode kao i odlični geotermalni uslovi. Iskustvo i znanje u ovoj oblasti sticano vekovima, rezultirali su mnogim dostignućima u oblasti balneologije. Međunarodna tržišta svake godine pokazuju sve više interesovanja za razvoj mađarske zdravstvene zaštite. Takođe, farmaceutska industrija je najinovativniji proizvodni sektor. Kompanije podnose više od 40 novih patentnih prijava i više od 160 novih tržišnih dozvola godišnje. Potencijal u prodaji medicinskih proizvoda pokazao se i tokom pandemije Covid 19 i prema sadašnjoj statistici domaći proizvođači će imati rast sa 18 na 50%. 

  Pored poljoprivredne tradicije, Mađarska je lider i u oblasti zdravstvene zaštite životinja. Brojne su kompanije koje razvijaju veterinarske lekove, od kojih značajan deo izvoze u inostranstvo.

  Sa ovakvim potencijalom za trgovinu i poslovanje i u 2020. godini HEPA Balkan Office može da se pohvali uspešnim spajanjima firmi iz ove dve države iz oblasti IT-a, farmacije, poljoprivrede i drugih. U narednim godina očekujemo mnogo više zbog mogućnosti i potencijala koje uzajamna saradnja ove dve države nudi.