“Uspeli smo juče kolima ambasade da odemo do prodavnice. Kupili smo poslednji karton jaja, suhomesnato i nešto brašna. Mleka i hleba odavno nema”: Ambasador Srbije u Ukrajini o trenutnoj situaciji u zemlji

0
(Betra/AP Photo/Efrem Lukatsky)

(Beta) – Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović rekao je da pre sukoba u toj zemlji bilo ukupno oko 300 Srba, a da ih je ostalo tek deseti deo.

“Stalno razgovaramo sa našim ljudima koji su ovde. Bračni par iz Beograda je u hotelu, u skloništu su imaju hranu, smirujem ih i dajem savete”, rekao je za Večernje novosti Jovanović.

Kako je naveo, u kontaktu je sa jednom porodicom koja u Kijevu ima restoran, a javio mu se još jedan čovek koji živi u Ukrajini, ima ženu Ukrajinku i dvoje dece, i želi da dođe u Srbiju.

“Želi autom da krene ka Srbiji. Rekao sam mu da to ne čini nikako do danas posle policijskog časa, pa ćemo onda da procenimo situaciju”, rekao je Jovanović koji je i dalje u Kijevu.

On je naveo da Ukrajinci žive u svojim kućama i stanovima, na zalihama koje imaju, prodavnice su poluprazne, ne idu kamioni za snabdevanje.

“Uspeli smo juče kolima ambasade sa diplomatskim tablicama nakratko da odemo do prodavnice. Kolega je uzeo poslednji karton jaja, kupili smo suhomesnato i nešto brašna. Mleka i hleba odavno nema”, rekao je ambasador.

Kako je objasnio, on i još trojica službenika žive u ambasadi Srbije, mese hleb, prate vesti i situaciju.

“Navikli smo na ove zvuke, detonacije, sve smo to u Srbiji prošli za vreme bombardovanja 1999. godine”, rekao je Jovanović.