“Ušli su u fazu provokacije…”: Entoni Blinken o Severnoj Koreji

0
EPA-EFE/KCNA

 (Beta-AFP) – Severna Koreja je u “fazi provokacije” sa svojim nedavnim probama balističkih raketa, ocenio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Blinken i njegove južnokorejske i japanske kolege Čung Eui-jogn i Hajaši Jošimasa ponovo su potvrdili jedinstvo naspram severnokorejske pretnje juče na sastanku u Honoluluu, u američkoj državi Havaji.

Pjongjang treba da “prekine ilegalne aktivnosti i počne dijalog”, napisali su oni u zajedničkom saopštenju i ocenili kao “destabilizaciju” sedam proba oružja koje je Severna Koreja izvela od početka godine.

Ministri su dodali da Vašington, Tokio i Seul “nemaju nikakve neprijateljske namere” prema Pjongangu i da i dalje žele otvaranje dijaloga “bez preduslova”.

Blinken je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim kolegama da je Severna Koreja u “fazi provokacije”.

“Nastavljamo da tražimo način da Severna Koreja snosi odgovornost za svoje delovanje”, rekao je on i naveo sankcije koje je Vašington nedavno uveo za osam ličnosti i organizacija vezanih za režim severnokorejskog vodje Kim Džong Una.

Blinken je stigao na Havaje na povratku sa turneje u Pacifiku tokom koje je posetio Australiju i Fidži. U Melburnu je prisustvovao sastanku četrvorostranog saveza SAD, Australije, Japana i Indije, koji treba da se suprostavi rastućem uticaju Kine u Aziji i Pacifiku.

Tokom te jednonedeljne turneje Bela kuća je objavila dokument od 18 strana u kome se naglašava centralna važnost za interese SAD tog regiona koji Vašington zove “Indopacifik”.

“Ta strategija pokazuje suštinsku istinu prema kojoj će više nego u bilo kom drugom delu sveta ono što se dešava u tom regionu uticati na život Amerikanaca i ljudi širom sveta”, objasnio je Blinken u Honoluluu.