Uskoro novi sistem signalizacije u Beogradu

0

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić najavio je danas novi sistem upravljanja signalizacijom u glavnom gradu.

Na taj način će se, kako je istakao, uz bolju koordinaciju, uštedeti vreme ljudima koji idu do određenih destinacija i smanjiće se potrošnja štetnih gasova, prenosi B92.

“Kroz ovaj sistem ćemo imati prioritetna vozila koja će imati prednost u odnosu na druge, pre svega gradski saobraćaj, i to je jedna od mera koje će ići u pravcu da se ljudima olakša da što češće koriste gradski prevoz. Osim što želimo da modernizujemo gradski prevoz kroz metro, ovo je jedna od stvari koje će pomoći da ljudi lakše i češće koriste gradski prevoz” rekao je Radojčić za TV Prva.

Na pitanje da li će se raditi na podsticanju građana da koriste i druge vidove prevoza, poput bicikala i trotineta, gradonačelnik je rekao da je to vrlo značajna promena koncepta mobilnosti, odnosno da se prednost daje pešacima i biciklistima.

Gradonačelnik očekuje da će u septembru početi realizacija tog projekta, koji je trogodišnji, a vrednost mu je 20 miliona evra.

Odgovarajući na pitanje o tome kako će se te promene odraziti na ekologiju, gradonačelnik je rekao da ceo svet trenutno brine o klimatskim promenama i ekologiji, da i u Beogradu i Srbiji svest raste, što je vrlo značajno i što će se odraziti na taj način što će se racionalnije koristiti automobili i više koristiti obnovljivi izvori energije.