“Uskoro ćemo svetu pokazati novo strateško oružje”: Kim Džong Un ne pristaje na denuklearizaciju Severne Koreje zbog “neprijateljske politike” Vašingtona

0
Foto Profimedia

Severnokorejski lider Kim Džong Un upozorio je da će njegova zemlja uskoro pokazati svetu novo strateško oružje i optužio administraciju američkog predsednika Donalda Trampa da namerno odugovlači u nuklearnim pregovorima s Pjongjangom.

Državna agencija KCNA javila je da je Kim tokom četvorodnevne konferencije vladajuće komunističke partije u Pjongjangu rekao da Severna Koreja nikada neće odustati od svoje bezbednosti zarad ekonomske koristi, u vreme, kako je kazao, sve većeg američkog neprijateljstva i pretnji nuklearnim oružjem, prenosi N1.

Kimova izjava usledila je posle jednomesečne pat pozicije izmedju Vašingtona i Pjongjanga zbog sporova među kojima su razoružavanje Severne Koreje i ukidanje američkih sankcija toj zemlji.

“Ako SAD nastave s neprijateljskom politikom prema Severnoj Koreji, nikada neće biti denuklearizacije na Korejskom poluostrvu i Severna Koreja će uporno razvijati neophodno strateško oružje za bezbednost države dok Vašington ne prekine s neprijateljskom politikom”, rekao je Kim.

Kim međutim nije pokazao nikakav jasan znak da će u potpunosti napustiti pregovore sa SAD ili da će obnoviti probe atomskih bombi i interkontinentalnih balističkih raketa koje je suspendovao na osnovu moratorijuma iz 2018. godine.

Tramp: Mi smo potpisali dogovor

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da i dalje veruje u želju severnokorejskog vodje Kim Džong Una da denuklearizuje zemlju uprkos objavi iz Pjongjanga o prekidu moratorijuma na nuklearne probe.

“Mi smo potpisali dogovor koji govori o denuklearizaciji. To je bila glavna rečenica, i to je urađeno u Singapuru. Mislim da je on čovek koji drži reč”, rekao je Tramp novinarima sinoć pre odlaska na doček Nove godine u svom odmaralištu na Floridi.