U četvrtak, 26. septembra Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti organizovali su Forum o slobodnom pristupu informacijama – kultura otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti, a povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, koji se obeležava 28. septembra širom sveta. U dijalogu o pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja  učestvovale su organizacije civilnog društva i predstavnici medija koji su razmatrali zakonski okvir i postojeću praksu u primeni ovog prava u Republici Srbiji, kao i mogućnosti za unapređenje u cilju lakšeg i bržeg pristupa informacijama.

“Jedan od najefikasnijih načina za očuvanje ustavnih vrednosti – transparentnosti, otvorenosti, učešća građana i odgovornosti, jeste omogućavanje slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja svim građanima. Načelo slobodnog pristupa informacijama obeshrabruje samovolju i korupciju, i od presudnog je značaja za funkcionisanje demokratije zasnovane na učešću građana u procesu donošenja odluka. Time se obezbeđuje poverenje javnosti u rad državne uprave, jačanje njenog legitimiteta i omogućava zaštita prava, istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

“Proces izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Srbije koji je sada u toku trebalo bi da omogući proširenje prava i da učvrsti načelo transparentnosti u radu organa vlasti, čime bi ovaj zakon potvrdio, a moguće i unapredio status jednog od najboljih u svetu. Poverenik podržava takve izmene i dopune predmetnog zakona, a posebno se zalaže da preuzme vršenje prava nadzora nad primenom ovog zakona. Poverenik istovremeno izražava neslaganje sa pojedinim predlozima za izmene ovog zakona koji ukazuju na moguće suženje prava, odnosno narušavanje načela transparentnosti”,istakao je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Učesnici Foruma ocenili su kao pozitivne najavljene izmene Nacrta zakona kojima se odustaje od izuzimanja državnih preduzeća iz primene Zakona, što znači da će i dalje biti u obavezi da pružaju informacije o svom radu građanima. Učesnici su se složili da je neophodno obezbediti mehanizme za brži i lakši pristup informacijama koje će omogućiti izvršenje odluka Poverenika, kao i da je neophodno da se proces izmene Zakona vodi transparentno, imajući u vidu da javnosti nije dostupan postojeći Nacrt Zakona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.