Uručenjem medalja završen FIDE Grand Prix turnir u Beogradu

  0
  Foto: Svetska šahovska federacija FIDE

  Uručenjem medalja pobedniku turnira Ričardu Raportu iz Mađarske i drugoplasiranom Dmitriju Andrejkinu iz Rusije završen je FIDE Grand Prix turnir. Na ceremoniji zatvaranja prisutnima su se obratili predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić, putem video linka predsednik Svetske šahovske federacije FIDE Arkadij Dvorkovič, zamenik predsednika Svetske šahovske federacije FIDE Kouatly Bachar, kao i direktor turnira Marijan Stričević koji je dodelio medalje takmičarima finalne partije.

  Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić čestitao je Raportu i Andrejkinu poželevši im puno uspeha na daljim takmičenjima i dodao: „Svi ste vi deo šahovske istorije Srbije od ovog događaja danas, ovaj turnir svakako spada u top svetske turnire. Bili smo počastvovani da organizujemo Grand Prix, i imali smo tu privilegiju da organizujemo turnir kakav nije bio u Srbiji preko 20 godina. Svi utisci su pozitivni, svi su vredno radili i jako sam ponosan i srećan što na kraju možemo da ocenimo ovaj turnir sa najvećom ocenom. Želim mnogo sreće velemajstorima Raportu i Andreikinu na daljim takmičenjima, oni su dovoljno mladi da je pred njima uspešna karijera i navijaćemo za njih dvojicu na svim svetskim meridijanima.“

  Prisutnima se putem video linka obratio i predsednik Svetske šahovske federacije FIDE Arkadij Dvorkovič pohvalivši odličnu organizaciju turnira. Na njegovu poruku nadovezao se svojim govorom prisutnima zamenik predsednika FIDE Kouatly Bachar koji se zahvalio Šahovskom savezu Srbije i gradu Beogradu na organizaciji turnira. Posle prošlogodišnjeg uspešno organizovanog „Srbija OPEN“ takmičenja, Svetska šahovska federacija FIDE poverila je sa puno poverenja Šahovskom savezu Srbije i gradu Beogradu organizaciju Grand Prix turnira.

  Direktor turnira Marijan Stričević uručio je medalje pobedniku Ričardu Raportu i drugoplasiranom iz finalne partije Dmitriju Andrejkinu istakavši: „14 vrlo zanimljivih i napornih dana su iza nas. Ali i prethodni meseci u kojima smo vredno radili da organizujemo ovaj fantastični turnir. Nadam se da su igrači i gosti zadovoljni nivoom organizacije i sa uslovima za igru. Sve ovo ne bi bilo moguće bez organizacionog tima i volontera, ljubitelja šaha, kao i pomoći i podrške države Srbije i grada Beograda“.

  Primajući medalju Ričard Raport zahvalio se svima na podršci ističući da živi u Beogradu već osam godina sa svojom suprugom velemajstorkinjom našeg porekla Jovanom Vojinović. „Ovo je najveće priznanje koje sam dobio u Srbiji. Hvala građanima Beograda koji su me prihvatili i pomogli da se razvijem i da sazrim kao čovek. Naravno, moram da se zahvalim svojoj supruzi Jovani na podršci, i verujem da je ovaj turnir održan na pravom mestu u pravom gradu koji je pun istorije šaha“ zaključio je Raport.

  Drugolasirani Dimitrij Andrejkin, zahvalio se organizatorima i fanovima koji ga podržavaju ističući da mu je bilo veliko zadovoljstvo da se takmiči na turniru u Beogradu.

  Turnir FIDE Grand Prix nastavlja se već za nedelju dana u Berlinu, a priliku da ugroze Raporta (ne igra u Berlinu) na prvom mestu sa osvojenih 20 poena imaće: Hikaru Nakamura (13 poena), Levon Aronjan (10 poena), Dmitrij Andreikin (10 poena), Aniš Giri (7 poena), Lenije Dominguez (7 poena) i Maxime Vašje – Lagrav (7 poena).

  Uporedo sa FIDE Grand Prix turnirom održano je i šahovsko takmičenje „Beograd 2022“ koje će svečano biti zatvoreno na ceremoniji koja počinje večeras od 21h u hotelu Crowne Plaza.