Ursula fon der Lajen: “Ima još metara do cilja, ali je vidljiv napredak u pregovorima EU i Britanije…”

0
Foto: Profimedia

EU je u petak iznela jednu od svojih najoptimističkijih procena stanja pregovora o odnosima s Velikom Britanijom posle Brezita, kako se približava kraj godine, do kada treba da se postigne sporazum o tome.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je da se “poslednjih dana vidi bolji napredak, više napredovanja o važnim pitanjima”.

“To je dobro”, rekla je fon der Lajen novinarima i ta njena ocena je u velikom kontrastu s prethodnim izjavama o pregovorima dve strane koji se mesecima odugovlače uz skoro nepostojeći napredak.

Pošto je je jedan član pregovaračkog tima EU testiran pozitivno na koronavirus, zbog čega su direktni pregovori na visokom nivou prekinuti, Fon der Lajen je rekla da je rad na pravnim tekstovima toliko napredovao, da dalji razgovori preko video-veze mogu da se nastave pošto, kako je rekla, sada “ima suštine gde može da se ide red po red”.

Poslednjih nekoliko meseci nije bilo mnogo napretka o ključnim pitanjima kao što su prava na ribarenje, propisi o poslovanju i državna pomoć.

“Ostvaren je napredak o pitanju državne pomoći” rekla je fon der Lajen u osvrtu na ključni zahtev EU da Velika Britanija prekomerno ne subvencionira svoje proizvode koje bi mogli da budu konkurencija proizvodima EU.

Ali, uprkos svojoj pozitivnoj proceni, ona je nastojala da ublaži bilo kakav preterani optimizam: “Ima još metara do cilja. Zaista, pritisak vremena je sada nesumnjivo veliki”, rekla je fon der Lajen.

Džejmi Dejvis, portparol britanskog premijera Borisa Džonsona, potvrdio je da će se pregovori nastaviti iduće nedelje, daleko posle sredine novembra što su dve strane postavile kao rok da pregovore okončaju.

Dejvis nije rekao da li London deli pozitivnu ocenu razvoja pregovora, a potvrdio je da će se pregovori nastaviti onlajn, a “čim bude bezbedno” pregovarači će se sastati i lično.

Sadašnji prelazni aranžman između Britanije i EU ističe 31. decembra, ali potrebno je da se brzo dođe do trgovinskog dogovora pošto Uniji treba oko četiri nedelje da ga odobri, prevede na sve jezike i dobije odobrenja članica i Evropskog parlamenta.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500