„Urban piknik“ na Dorćol Platzu

0

U vreme kad su svi bežali od ugostiteljstva, dva francuza rešila su da otvore samo svoj mali hedonistički raj u srcu Beograda. Vinoteka Organski podrum uz organska vina i kuhinju Gioma Iskanadera proslavila hedonizam ovog vikenda

U Beogradu, na Dorćol Platzu prošlog vikenda održan je događaj „Urban piknik“, koji je imao za cilj slavljenje hedonizma, bez obzira na to koliko je „vreme teško“. Dva francuza, nosilac Mišelin zvezde i poznati kuvar Giom Iskanader i Rafael, idejni tvorac koncepta vinoteke Organski podrum, koja okuplja neke od najboljih srpskih vinara na jednom mestu, rešili su da za sve beogradske hedoniste prirede proslavu na otvorenom, koja će objediniti maestralno pripremljenu srpsku hranu i čista organska vina iz različitih delova Srbije.  Kako su sami objasnili, sve je stvar filozofije uživanja u hrani i vinima.

Organska vina su posebna po tome što u njima nema hemije, samo čisto vino, kakvo su pili naši preci nekada davno. Dakle tu su grođe i vino. Vinari koje biramo iz Srbije puštaju prirodu da napravi vino, umesto da koriste hemikalije kako bi uticali na proces nastajanja i čuvanja vina“, objašnjava Rafael, biznismen iz Francuske koji se odvažio da usred pandemije, kada mnogi zatvaraju barove, otvori mesto Organski podrum.

 „Pandemija je tu. I šta sad? Mi ne možemo da izlečimo ljude to je tačno, ali možemo da im pružimo uživanje u vinu i posebnoj hrani s ljubaljvu. Rešili smo da uradimo šta možemo, jer verujemo da je hedonizam veoma važan u ovim vremenima, i svakim vremenima. Tokom vanrednog stanja bili smo zatvoreni i nismo mogli da radimo. Često smo se viđali sa prijateljima, ispijali vina i shvatili smo da u Beogradu nemamo jedno mesto na kom možemo da uživamo u srpskim vinima koja su po našem ukusu, a mi Francuzi imamo istančan ukus za vina. I tako smo se dogovorili da pokrenemo Organski podrum i okupili smo vinare iz Srbije koji odgovaraju našim standardima. Neki od njih su veoma poznati u inostranstvu, iako u Srbiji malo ljudi zna za njih“, objasnio je Rafael.

Balkan je neverovatan izvor inspiracije za svakog kuvara“, objašnjava Giom Iskanader, nosilac Mišelin zvezde i šef restorana Langouste. „Namirnice s ovih prostora i strast balkanske kuhinje ostavljaju prostora kreativnosti i zbog toga kad sam u Srbiji, pripremam hranu od namirnica sa ovih prostora. Događaj Urban piknik smo osmislili baš tako da posetioci Dorćol Platza mogu da uživaju u dobro prirpemljenoj hrani sa ovih prostora, kao i da uz nju probaju vina koja su 100%Organic i 100%Serbian“.

Za sada Organski podrum na policama ima vina s oznakama pet srpskih vinarija: Mauer, Sagmeister, Todorović, Kostić i Vujić. Tu je i nekoliko boca iz vinarije Baša, koja doduše nisu u zvaničnoj prodaji. Na pitanje zbog čega su se odlučili za koncept koji isključivo daje prostor organskim vinima, Rafael je uvek kaže: „Zato što su neuporedivo bolja“.