Uraganska oluja u Evropi: U Britaniji otkazani letovi, vozovi i trajekti

0
Foto: Profimedia

Širom Velike Britanije danas su otkazani vozovi, letovi i trajekti i izdata upozorenja zbog oluje sa vetrovima uraganske snage do 129 kilometara na sat.

Najmanje 10 železničkih kompanija u Britaniji izdalo je upozorenja da se ne putuje, a gotovo 20 drugih su najavile kašnjenja jer se očekuje da će jak vetar danas oštetiti električne vodove i zakrčiti železničke pruge zbog slomljenih grana i drugih predmeta.

Londonski aerodrom Hitrou i nekoliko aviokompanija odlučili su danas da spoje više letova da bi se smanjio broj otkazanih zbog jakog vetra. Britiš ervejz nudi svojim putnicima izmene na domaćim i evropskim letovima iz Hitroua, Getvika i London sitija. Kompanija Virdžin erlajns je otkazala neke letove.

Oluja Kjara, kojoj je ime dala britanska nacionalna meterolološka agencija, donosi i jaku kišu te je agencija izdala 22 upozorenja na poplave, a pojačanu pažnju za 149 mesta.

Na mostu Hanber blizu mesta Hal u severnoj Engleskoj ograničen je saobraćaj zbog jakog vetra, zabranjen je prolaz visokih kamiona i vozila sa prikolicom.

Zbog visokih talasa u Irskom moru nekoliko trajektnih kompanija otkazalo je više polazaka. U Londonu je takodje otkazana trka na 10 kilometara u kojoj je trebalo da učetvuje 25.000 trkača.

(Beta-AP)