• Čista CCS EBITDA dostigla je 1,025 miliona dolara u trećem kvartalu 2021, uglavnom kao posledica makro -ekonomskog okruženja, ali i snažnog internog učinka
  • Čista CCS EBITDA dostigla je 2,583 miliona dolara za prva tri kvartala, što je za 63% više u odnosu na prošlu godinu, oporavak od pandemije koja nas je pogodila 2020.   
  • Godišnje EBITDA smernice su nadograđene i očekuje se da će dostići ili čak premašiti 3,2 milijarde dolara
  • Upstream EBITDA povećala se za 87% na godišnjem nivou na 396 miliona dolara, zahvaljujući poboljšanju makro-ekonomskog okruženja
  • Downstream čista CCS EBITDA povećala se za 436 miliona dolara u trećem kvartalu, zahvaljujući povoljnim makro uslovima kao što je udvostručenje marži petrohemije u odnosu na prethodnu godinu
  • Consumer Services dostigao je 211 miliona dolara EBITDA u trećem kvartalu, i povećao se za 15% u odnosu na treći kvartal prošle godine zbog snažnog ekonomskog oporavka na ključnim tržištima
  • Porast cene roba i širenje pandemije u centralnom regionu MOL-a stvara promenljivo i relativno nepredvidivo operativno okruženje

MOL Grupa je danas objavila finansijske rezultate za treći kvartal 2021. godine. Zahvaljujući snažnijem makro-ekonomskom okruženju, udvostručenju marži petrohemije u odnosu na prethodnu godinu, kao i internom učinku kompanije, čista CSS EBITDA snažno se oporavila i dostigla 1.025 miliona dolara u trećem kvartalu 2021. Ovaj rezultat je doveo EBITDA za tri kvartala na 2.583 miliona dolara, što omogućava MOL-u da dalje koriguje smernice za celu godinu kako bi dostigao ili čak premašio 3,2 milijarde dolara. Organska kapitalna ulaganja bila su za 18% veća u odnosu na isti period prethodne godine, i iznose 360 miliona dolara, od čega je 68 miliona dolara potrošeno na transformacione projekte, uključujući projekat Polyol. U međuvremenu, poremećaji na svetskom tržištu, porast cene roba, poteškoće u logistici i četvrti talas pandemije Covid-19 stvaraju sveukupno relativno nepredvidivo operativno okruženje.

Predsednik i izvršni direktor Zsolt Hernádi prokomentarisao je rezultate: „Dobri rezultati u trećem kvartalu ostvareni su zahvaljujući povoljnom eksternom okruženju i ponovnim uspostavljanjem ekonomskog rasta u regionu. Paralelno sa tim, iskoristili smo našu snagu, otporan integrisani poslovni model i našu troškovno efikasnu imovinu i operacije.  

Iz godine u godinu, pa sve do danas, naše snažno ostvarenje rezultata omogućava nam da dodatno unapredimo naše godišnje EBITDA smernice, za koje se očekuje da će dostići ili čak premašiti 3,2 milijarde dolara. Istovremeno, porast cena roba i posledice pandemije predstavljaju značajan rizik za ekonomiju i stvaraju veoma nestabilno operativno okruženje.

Kao rezultat toga, ostajemo fokusirani na održavanje finansijske i operativne otpornosti i ispunjavanje naših dugoročnih obaveza vezanih za održivost. Veće ostvarenje slobodnog novčanog toka od planiranog omogućilo nam je da povećamo investicije u projekte transformacije u skladu sa Strategijom MOL 2030+”.

Upstream je dao najveći doprinos slobodnom protoku novca u trećem kvartalu. EBITDA je porasla za 87% na godišnjem nivou na 396 miliona dolara, što je za 18% više u odnosu na snažan prethodni kvartal, zahvaljujući makro-ekonomskom okruženju. Obim proizvodnje je blago smanjen i rezultirao je sa 107,4 mboepd, zbog viših cena sirove nafte koje su smanjile neto proizvodnju u ACG imovini u Azerbejdžanu i zbog prirodnog pada u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Downstream čista CCS EBITDA povećala se za 116% na 436 miliona dolara u odnosu na isti period prethodne godine, zahvaljujući snažnijim doprinosom petrohemije i prerade, oporavljajući se od minimuma iz 2020. Obim prodaje je u trećem kvartalu porastao za 7% u odnosu na isti period prethodne godine zbog veće regionalne potražnje za gorivom. Integrisana marža petrohemije se udvostručila u trećem kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, ali je opala sa rekordno visokog nivoa koji je ostvaren u drugom kvartalu, zbog rasta cena nafte i nižih cena proizvoda polimera. Projekat izgradnje Polyol postrojenja je dobro napredovao i premašio je ukupan završetak od 89% na kraju trećeg kvartala 2021.

U trećem kvartalu 2021. godine Consumer Services EBITDA dostigla je 211 miliona dolara zahvaljujući oporavku obima prodaje u regionu koji podrazumeva i non-fuel maržu. Povećanje je podržano i snažnim ekonomskim oporavkom na ključnim tržištima. Potražnja za motornim gorivom premašila je nivo potrošnje u trećem kvartalu 2019. u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Broj transakcija je porastao za +12% na godišnjem nivou, jer je u istom kvartalu prethodne godine na ponašanje klijenata uticala situacija izazvana pandemijom. Broj Fresh Cornera porastao je na 1,028 in Q3 u odnosu na 1,008 u prethodnom kvartalu.

Gas Midstream EBITDA opala je u Q3 za 30% na godišnjem nivou na 30 miliona dolara, s obzirom da su i tranzitni i regulisani prihodi opali kao rezultat smanjenog prekograničnog kapaciteta i potražnje za prenosom. I domaći i izvozni obim prenosa dodatno su opali za 26% u trećem kvartalu u poređenju sa istim periodom 2020. Kapitalni rashodi su povećani zbog projekta srpsko-mađarske interkonektora.

Sustainalytics ESG Izveštaj o proceni rizika nastavlja da prepoznaje MOL-ove ESG napore i nedavno je MOL Grupa rangirana u Top 3% kompanija sa 7. najnižim rizikom među 256 globalnih partnera za naftu i gas u industrijskoj grupi. Materijalni problemi u vezi sa klimom i životnom sredinom dobili su niskorizične ocene u kontekstu industrije nafte i gasa.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.