Uprkos polemikama: Brazil uzima kinesku vakcinu protiv korone

0
Ilustracija. Foto: Profimedia

(Beta) – Brazil će uzeti kinesku vakcinu protiv koronavirusa u okviru svoje kampanje vakcinacije, objavio je sinoć ministar zdravlja Eduardo Pazuelo, uprkos polemici o tome.

Pitanje vakcina je dobilo političke dimenzije u Brazilu gde je ekstremnodesničarski predsednik Žair Bolsonaro više puta kritkovao kinesku vakcinu suprotstavljajući se guverneru države Sao Paulo Žoau Doriji, jednom od njegovih glavnih političkih rivala.

Bolsonaro je rekao da vakcina neće biti obavezna, što je suprotno želji guvernera.

Vakcina KoronaVak, koju pravi kineska laboratorija Sinovak, testirana je na hiljadama volontera u šest država u Brazili, uključujući Sao Paulo, koji je najteže pogođen pandemijom.

Brazilska vlada je sklopila ugovor sa Kinom za kupovinu 46 miliona doza koje treba da počnu da se daju od januara, rekao je ministar Pazuelo na videokonferenciji  sa guvernerima 27 brazilskih država.

On je rekao da će to biti vakcina za Brazil. On je podsetio da Brazil takodje računa na partnerstvo britanskog univerziteta Oksford i englesko-švedske farmaceutske grupe AstraZeneka i dodao da će to uspostaviti ravnotežu u procesu vakcinacije. 

Brazil, zemlja od 212 miliona stanovnika je druga najteže pogodjena zemlja korona virusom u svetu sa preko 154.000 umrlih, iza SAD.

Vakcina kineske laboratorije ušla je u konačnu fazu testova u Brazilu, kao i vakcina koju razvija univerzitet Oksfort ali čije probe su prekinute u septembru zbog neželjene posledice kod jednog učesnika probe.