Ujedinjene nacije su upozorile da se trenutna pauza u sprovođenju terorističkog nasilja uskoro može završiti novim talasom napada, moguće i pre Nove godine, piše Gardijan.

UN su objavile izveštaj koji sadrži zabrinutost da će globalni islamistički terorizam nastaviti da predstavlja ozbiljnu pretnju, uprkos tome što se u poslednje vreme činilo da je taj pokret počeo da slabi.

Autori izveštaja UN navode brojku od 30.000 boraca koliko ih je došlo u „kalifat“, a koji su potenijalno još uvek živi.

„Njihova buduća kretanja će biti razlog za međunarodnu zabrinutost u bliskoj budućnosti“, navodi se u izveštaju. „Neki će se pridružiti Al-kaidi ili drugim terorističkim grupama koje će se pojaviti“.

Izveštaj je sačinjen, kako navodi Gardijan, na osnovu informacija koje su sakupile bezbednosne službe država članica i predstavlja presek kolektivnog mišljenja o bezbednosnih struktura širom sveta.

U ovom izveštaju se navodi i da uprkos tome što je „kalifat“ Islamske države prestao da postoji geografski, u mnogim državama se veruje da svi oni faktori koji su doveli do uspona IS i dalje postoje, što znači da se pretnja od Al-kaide ili sličnih grupa neće smanjivati u budućnosti.

Izveštaj se bavi posledicama delovanja IS, kao i Al-kaidom za koju se navodi da je ostala otporna, ali se ističe i da je lider organizacije Al- Zavahiri lošeg zdravstvenog stanja.

Gardijan podseća i da su američki zvaničnici potvrdili da je Hamza bin Laden, sin Osame bin Ladena, ubijen, a on je bio viđen kao potencijalni vođa Al-Kaide u budućnosti.

Veliki deo izveštaja je posvećen zapadu Afrike, prostoru koji je viđen kao mesto u kom raste nasilje motivisano islamskim radikalizmom.

Obaveštajne službe čiji podaci su korišćeni za ovaj izveštaj su podeljene oko toga da li su nove organizacije, navodno pridružene ISIS-u, koje se osnvvaju u centralnom delu Afrike, istinska pretnja. U tom delu sveta postoji strah da će privući preostale borce kalifata, ali postoji i uverenje da su te tvrdnje o vezama sa ISIS-om samo čist oportunizam.

Some central African states expressed concerns that the group might evolve, attract returning and relocating foreign terrorist fighters and establish links with other Isis affiliates operating in Africa. But other services said the claims were “opportunistic”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.