Upozorenje iz Niša: “Pet puta više obolelih nego pre mesec dana, najviše zaraženih od 25 do 40 godina, oni se najmanje i vakcinišu…”

0

(Beta) – Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan izjavio je da je korona virus u toj ustanovi u protekla tri dana potvrdjen svakodnevno kod 350 do 400 osoba.

U protekla tri dana u toj ambulanti bilo izmedju 2.290 i 2.390 pacijenata, a od tog broja oko 800 pacijenata je svakodnevno tražilo pomoć lekara, što je najviše od početka epidemije korona virusa, izjavio je Jerkan danas za agenciju Beta.

“U odnosu na sredinu prošlog meseca broj obolelih je pet puta povećan. Tada smo dnevno u kovid ambulantama imalo oko 500 pacijenata, a najviše do četvoro pozitivnih”, kazao je Jerkan.

Jerkan je takodje dodao da je “drastično” povećan broj laboratorijskih analiza i rendgenskih snimaka.

“Sredinom prošlog meseca radjeno je dvadesetak rendgenskih snimaka pluća, a za 250 do 300 pacijenata radjene su laboratorijske analize. Sada dnevno imamo 130 do 160 rendgenskih snimaka i do 1.100 laboratorijskih analiza”, naveo je Jerkan.

On je istakao da su oboleli “uglavnom” mladje osobe, od 25 do 40 godina, ali da ima i starijih.

“Medju tom populacijom imamo i najmanji odziv za primanje vakcine protiv kovida. To što se oni nisu vakcinisali je razlog što nismo dostigli priželjkivanih 80 odsto vakcinisanih”, izjavio je Jerkan.

Prema njegovim rečima, u Nišu je do sada prvu dozu primilo 65 odsto gradjana, a dve doze 60,96 odsto.

“Pozivu lekara za prijem treće doze odazvalo se do sada 20.000 naših sugradjana, prvenstveno starijih. Gradjanima su na raspolaganju sve vrste vakcina”, istakao je Jerkan.

Interesovanje za treću dozu, rekao je Jerkan, veće je nego za prvu dozu.

“U proteklom periodu smo dnevno imali 1.000 gradjana koji su se javljali kako bi primili treću dozu, a 250 do 300 zbog toga što su se odlučili da prime prvu dozu ili došli po drugu”, kazao je on.

Jerkan je rekao da je u toj ustanovi do sada vakcinisano 90 odsto zaposlenih.

On je najavio da će povodom zabrinjavajuće epidemiloške situacije danas ponovo zasedati gradski Krizni štab i razmotriti nove mere za zaustavljanje epidemije koja je, kako je naveo, u punom zamahu.

Evidentno je, naglasio je Jerkan, da se mere koje već postoje ne poštuju i da ljudi ne shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se sada nalazimo.