Upozorenja u Nemačkoj: “Drugi talas epidemije je već tu. Imamo nova žarišta”

0
Foto: Profimedia

S dnevnim porastom broja zaraženih u nemačkoj javnosti sve je više upozorenja da je drugi talas epidemije koronavirusa pogodio tu zemlju, a zabrinutost je izrazio i državni institut za zarazne bolesti, prenosi N1.

“Drugi talas koronavirusa već je tu. Događa se svaki dan. Sada svaki dan imamo žarišta zaraze koja bi se mogla pretvoriti u vrlo visoke brojeve”, kaže predsednik vlade Saske Mihael Krečmer za “Rheinische Post”.

Njegove reči poklopile su se s objavom državnog instituta Robert Koh (RKI) da je zabeležen značajan dnevni porast novih infekcija s oko 500 na oko 800 u protekloj nedelji.

“Taj razvoj događaja je vrlo zabrinjavajući i RKI će nastaviti da ga pažljivo motri. Dalje pogoršanje stanja se mora izbeći”, rekla je portparolka za dpa.

Zdravstvene vlasti u Nemačkoj izvestile su u petak o 781 novom slučaju u prethodna 24 sata. Dan ranije zabeleženo je 815 novozaraženih. Nedelja je donela predah s nešto više od 300 novozaraženih.

To znači da je u Nemačkoj najmanje 205.269 ljudi zaraženo koronavirusom od početka epidemije, prema podacima RKI-ja, a dosad je 9.118 zaraženih osoba preminulo. Procenjuje se da se od zaraze oporavilo 189.800 osoba.

Nemačka je postupno ukidala snažne mere ograničenja uvedene sredinom marta kako bi se usporilo širenje Covid-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus.

S pokretanjem života vlada je pokrenula i aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih osoba čiji je cilj bio da upozori ljude da su bili u konatku s virusom. Aplikacija je “skinuta” 16,2 miliona puta.

RKI je u petak objavio da, iako broj slučajeva raste u čitavoj zemlji, više od 60 odsto porasta otpada na Severnu Rajnu Vestfaliju i Baden-Virtemberg.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan je rekao kako je porast broja zaraženih “najvećim delom povezan s putovanjima, povratkom putnika iz nekih regiona, od kojih su neke na zapadnom Balkanu i iz Turske”.

Pitanje je “hoće li se to sada pretvoriti u talas ili ćemo to uspeti da slomimo zajedno, odnosno brzo identifikujemo i sprečimo puteve prenosa zaraze. To zahteva ciljano, ali istovremeno i skupo testiranje”.