Upozorenja meteorologa o “ledenim danima” u Srbiji i crni oblaci nad Vojvodinom: Šta je oluja Filomena o kojoj svi pričaju

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Oblačnost koja je ovog jutra prisutna u Vojvodini, tokom dana proširiće se na čitavu teritoriju Srbije. Meteorolozi iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da će crni oblaci doneti i snežne padavine, prenosi Blic.

Po pojedinim kotlinama zapadne Srbije magla bi mogla da smanji vidljivost na 200 metara.

Da li je Filomena stigla u Srbiju?

Ledena oluja “Filomena” koja je prošle nedelje pogodila Španiju, donoseći veoma hladne dane, sa padavinama koje nisu zabeležene u poslednjih 50 godina, kako prenosi Blic, na svom putu zahvatiće i Srbiju.

Reč je o ciklonu koji je prethodnih dana izazvao obilne padavine u Španiji i Portugaliji, donoseći sa sobom ekstremno niske temperature.

“Ovaj ciklon ići će preko Grčke ka Turskoj i Crnom moru, kasnije preko Rusije i Ukrajine pri čemu se povući hladnu vazdušnu masu. Upravo ti ledeni dani kod nas će stići od sutra, preko vikenda do ponedeljka. Međutim to ne znači da će temeprature biti znatno niske za ovo doba godine je to normalno, samo maksimalne dnevne temeprature neće prelaziti nula stepeni”, naveo je meteorolog Đorđe Đurić za Blic.

U Srbiji se sutra i u petak očekuje raspon temeratura od 0 do maksimalnih 4 stepena Celzijusa, dok će se temerature za vikend i u ponedeljak kretati od – 5 do 0, u Beogradu će najniža biti do -2.

Pred nama su ledeni dani sa niskim temperaturama, što znači da one neće biti u plusu sve do utorka. Očekuju se i jutarnji mrazevi umerenog i jakog intenziteta, javljaju iz nacionalne meteorološke službe.

Meteorološkinja i kolumnistkinja hrvatskog portala Indeks Dunja Mraz je rekla da se poslednjih godina uvrežilo pravilo da se uragani preimenuju i kada kao vantropski cikloni dolaze u Evopu, a imena im daju zemlje koje se prve nađu na njihovom udaru.

“Ali, zvali mi taj ciklon Filomena ili ne, činjenica je da je to isti sistem, iako je u međuvremenu, prolaskom kroz Sredozemlje, doživeo nekoliko promena. On je sada došao do Jonskog i Egejskog mora i nastavlja dalje prema istoku. Tim krajevima, prvenstveno Turskoj, ali i delu Grčke, doneće neuobičajene padavine”, rekla je Mraz.

Dodala je da su to relativno neuobičajene situacije za ovaj deo sveta, ali podseća da je poslednjih zima već bilo snažnih oluja koje su donele nezapamćene snegove u južne delove Evrope, pa i do severa Afrike.

Dunja Mraz navodi da će premeštanje ovog ciklonalnog sistema prema istoku sa zapada prouzrokovati povlačenje hladnog vazduha sa severa, iz polarnog kruga, prema jugu, i da se taj izrazito hladan ledeni talas očekuje i u Hrvatskoj.

Hidrološko upozorenje

Na Južnoj Moravi kod Mojsinja i Aleksinca vodostaji su u manjem porastu, kreću se iznad granice vanredne odbrane od poplava i imaće tendenciju stagnacije i manjeg opadanja u naredna 24 časa. Na Ibru kod Raške vodostaji su u porastu, kreću se iznad granice redovne odbrane od poplava i imaće tendenciju manjeg porasta u naredna 24 časa, upozorili su iz RHMZ-a.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!