“Upoznao bih Tita i Pašića – obojica robijaši, prevrtljivci i neverovatni državnici”: Istoričar Predrag Marković i “Veliko pitanje” Nedeljnika

0
Fotografije Profimedia

Koje bi dve ličnosti srpske istorije trebalo da se sretnu? Tito i Nikola Pašić. Obojica su dolazili sa granica svojih naroda, pa nisu dobro govorili književni jezik. Obojica pobunjenici, emigranti, robijaši, prevrtljivci i oportunisti. Ali i neverovatni državnici. Teško se može naći primer takvog uspona jedne države po teritoriji, ali i po ugledu, kao Srbije od 1912. od 1918. godine. Ali ni takvog stradanja.

Isto to važi i za Titovu Jugoslaviju koja je vaskrsla iz pepela najstrašnijeg rasparčavanja neke zemlje na svetu, i jamačno najsurovijeg građanskog rata unutar svetskog sukoba. I Zaječarac i Zagorac su vodili države čiji je međunarodni ugled daleko prevazilazio unutrašnju čvrstinu i slogu.

Kako bi bilo uzbudljivo prisluškivati njihov razgovor o tome gde su pogrešili? Kako su obe jugoslovenske države od najvećih miljenica svetskih sila postale nestabilne zajednice zavađenih naroda? Ili je stvaranje stabilne Jugoslavije uvek bila nemoguća misija.

Odgovore svih naših sagovornika na “Veliko pitanje” pročitajte u novogodišnjem dvobroju Nedeljika.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!