Uoči novog sastanka vlasti i opozicije: O čemu će se razgovarati i ko (ne)će učestvovati

1
screenshot N1

Na Fakultetu političkih nauka sutra bi trebalo da bude održan drugi okrugli sto sa predstavnicima vlasti i opozicije, a kao tema o kojoj će se razgovarati izabrano je finansiranje izbornih kampanja.

U pozivu koji su juče uputili organizatori, Fondacija za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka, navodi se da će sastanak početi sutra u 9 sati u delu koji će se voditi po Chatham House pravilu, bez prisustva medija, dok će za izjave medijima biti od 11.30 časova.

Chatham House pravilo obavezuje svakog učesnika debate na apsolutnu tajnost o sadržaju i izjavama drugih učesnika, a događaji koji se organizuju po pomenutim pravilima zatvoreni su za širu javnost i medije.

Početkom nedelje je, međutim, bilo je reči o tome da postoji mogućnost da uvodni deo sastanka bude otvoren za javnost.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević je tada izjavio da smatraju primerenim da uvodni deo sastanka bude održan uz prisustvo javnosti, ali da će se o tome konsultovati sa ostalim organizatorima sastanaka.

Prema agendi organizatora, izgleda da se od toga odustalo.

Novinari će, ipak, sa učesnicima okruglog stola moći da razgovaraju po završetku sastanka.

A ko će sutra za okruglim stolom na FPN ukrštati stavove, nije izvesno – ni kada je reč o vlasti, ni kada je reč o opoziciji.

Međutim, skoro je pa izvesno da predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas neće učestvovati. On je još posle prvog sastanka rekao da bi predstavnici SSP na sledećem učestvovali samo kada bi ceo sastanak bio otvoren za javnost, što je danas i potvrdio.

Pored Đilasa, prethodnom sastanku su, iz redova opozicije učestvovali i i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i narodna poslanica Marinika Tepić i za sada nije poznato hoće li učestvovati i na sutrašnjem.

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović je u intervjuu za agenciju Tanjug izjavio da on lično neće sutra otići na FPN, ali da hoće predstavnik te političke stranke.

Predstavnici iz redova vladajuće stranke koji će učestvovati na sutrašnjem sastanku nisu poznati, a na prethodnom su učestvovali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović.

1 KOMENTAR

  1. Haje molim Vas, pa i najtvrdji zagovornici izlaska na izbore vide da se sprema nova prevara, poput onih o stvaranju višepartijskog sistema, devetog mara i petog oktobra. Bojkot, dok i poslednji boljševik vlada ovim prostorima.

Comments are closed.