Uoči NATO vežbe: Velika količina američke vojne opreme stigla u Albaniju

0
(Beta/AP Photo/Hektor Pustina)

(Beta-AP) – Velika količina američke vojne opreme stigla je u albansku luku Drač uoči velike vežbe NATO-a u toj zemlji.

U Drač je stiglo oko 700 komada vojne opreme Nacionalne garde Floride, a među njima je i veliki broj vozila za koji američki zvaničnici navode da nije viđen u Albaniji od kraja Drugog svetskog rata.

Oprema će biti korišćena tokom dvonedeljne vežbe u kojoj će učestvovati do 6.000 američkih vojnika u šest albanskih vojnih baza.

Vežba će u Albaniji biti održana od 17. maja do 2. juna, kao deo velike međunarodne vojne vežbe “Branilac Evrope 21”, koju predvode SAD, a u čijem je fokusu odvraćanje agresije i razvoj operativne spremnosti sa većim brojem saveznika.

Američki zvaničnici pohvalili su način na koji su dočekani u Albaniji, kao i dobru hranu i prirodne lepote te zemlje.

Predstavnik komande američke vojske za Evropu i Afriku Temi Makenfus rekao je danas da je Albanija “neverovatan domaćin koji je toplo dočekao sve vojnike” SAD.

“Albanija je cenjen partner. Naše vojske imaju koristi od zajedničkih vežbi, jačamo interoperabilnost, izgrađujemo operativnu spremnost i snažimo odnose, što sve doprinosi našoj sposobnosti da odgovorimo na svaku krizu u bilo kom trenutku, zajedno sa našim saveznicima i partnerima”, kazao je Makenfus.

U vežbi “Branilac Evrope 21” ove godine učestvuje oko 28.000 vojnika SAD i njima savezničkih zemalja. Operacije će biti izvođene na više od 30 poligona, u više od deset država, od Baltika preko Crnog mora i Balkana do Afrike.

Albanija članica NATO od 2009. godine, doprineće vežbi učešćem 1.000 vojnika.

dj