Uoči današnjeg sastanka opozicije: O čemu će se razgovarati, ko (ne)će učestvovati, ko je već proglasio bojkot izbora

3
Foto: Tanjug

Danas u 16 časova biće održan sastanak opozicionih stranaka u prostorijama opštine Stari grad, najavio je Savez za Srbiju.

Tema sastanka trebalo bi da bude aktuelna politička situacija, a očekuje se i da će se pojedine partije izajsniti o svojim odlukama o bojkotu predstojećih izbora.

Izvesno je, za sada, da će Narodna stranka Vuka Jeremića i Inicijativa Ne davimo Beograd bojkotovati izbore na proleće naredne godine.

Ne davimo Beograd sinoć je potvrdila da će bojkotovati predstojeće izbore, jer su, kako su naveli, konstatovali da nije došlo ni do kakvog pomaka u ispunjenju zahteva za slobodne i fer izbore od strane nadležnih institucija.

U saopštenju je navedeno da će ta organizacija u narednom periodu izraditi predlog “Deklaracije o aktivnom bojkotu izbora” koji će biti ponuđen, kako su naveli, na usaglašavanje građanima, akademskoj i stručnoj javnosti, civilnom društvu i ostalim političkim akterima.

Narodna stranka je ranije ove nedelje saopštila da je odluku o bojkotu usvojila jednoglasno, a Predsedništvo stranke, čiji je predsednik Vuk Jeremić, na taj korak se odlučilo jer ne veruju da će vlast omogućiti poštene i fer izbore.

Današnjem sastanku opozicije, prema ranijim najavama, trebalo bi da prisustvuju predstavnici opozicionih saveza, stranaka i pokreta koji su 14. decembra prošle godine potpisali Zajedničke uslove za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora, odnosno Sporazum sa narodom.

Demokratska stranka Srbije, međutim, najavila je da neće prisustvovati sastanku jer je, kako je preneo N1 saznanja agencije FoNet, razlog za takvu odluku taj što je Savez za Srbiju manje – više doneo odluku o bojkotu narednih izbora.

Iako je DSS potpisnik decembarskog zajedničkog sporazuma o poštenim i fer izbornim uslovima, u toj stranci smatraju da nema razloga da prisustvuju sastanku na kom će tema biti bojkot izbora.

Iako Socijaldemokratska partija još uvek nije donela odluku o bojkotu, njen predsednik Boris Tadić rekao je da se neke stranke u opoziciji utrkuju koja će pre da proglasi bojkot izbora, što ne pokazuje visok nivo opozicione zrelosti.

Tadić je dodao i da je on u ovom trenutku za bojkot, ali da treba sagledati sve aspekte te odluke i ozbiljno je prodiskutovati.

Tu odluku, ocenio je Tadić, treba doneti u pravom trenutku.

“Ne treba mi sebi bez razloga da postavljamo veštačke rokove za odluku koja zahteva ozbiljno promišljanje”, poručio je Tadić. 

“Ideja o bojkotu je moguća, a u ovom trenutku je i korisna, zbog toga što režim mora da se privede ukupnoj političkoj stvarnosti i mora se na neki nači staviti pred svršen čin”, rekao je Tadić.

Svoj stav o neučestovanju, odnosno bojkotu predstojećih izbora, danas bi trebalo i da saopšte Dveri. Kako je Danas preneo saznanja FoNet-a, realno je očekivati da će ubrzo bojkot proglasiti i pokret na čijem čelu je Boško Obradović.

Prethodni sastanak predstavnika opozicije održan je 5. avgusta u opštini Stari grad na kojem je razgovarano o realizaciji „Sporazuma sa narodom“ i zahteva opozicije iz decembra prošle godine.

3 KOMENTARA

  1. Svako odlaganje bojkota redovnih izbora je kupovina vremena od strane boljševika, a danas je prilika da sve partije i pokreti, koji su u DOS-u prevarili narod SKINU MASKE I POKAŽU PRAVO LICE. Preletanja više nema, jer Srbiji treba promena političkog i ekonomskog sistema a NE”POPRAVKA VLASTI IZ NUTRA”. Bojkot.

  2. Katastrofini se svađaju kad pričaju sami sa sobom, valjda oponašaju Katastrofu.

Comments are closed.