UNS zatražio puštanje uzbunjivača: “Hapšenje je osveta vlasti koja mora da zabrine sve novinare”

2
logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) protivi se određivanju pritvora IT stručnjaku iz fabrike Krušik, A. O, koji je po pisanju NIN-a bio novinarski izvor za objavljivanje informacije o poslovima sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, zahteva se hitno oslobađanje ovog uzbunjivača, a od tužilaštva da saopšti detalje potupka.

U NIN-u je objavljena informacija da je do tajne akcije vlasti došlo nakon objavljivanja teksta o trgovini oružjem na portalu Arms voč (Arms watch), kako bi pronašli ko je medijima dostavio dokument o povezanosti oca ministra policije sa izvozom oružja proizvedenog u valjevskom Krušiku.

“Javnost o hapšenju i određivanju pritvora u trajanju od 30 dana za A. O. nije obaveštena, suprotno uobičajenoj praksi MUP-a i tužilaštva i zato traži da javnosti budu saopšteni detalji ovog krivičnog postupka”, navodi UNS i smatra da je “hapšenje i pritvaranje čoveka koji je novinarima dao informacije u kojima se otkriva moguća koruptivna veza rukovodstva Krušika i oca ministra unutrašnjih poslova osveta vlasti koja mora da zabrine sve novinare u Srbiji”.

“Ukoliko tužilaštvo tereti A.O. za odavanje državne ili druge tajne branilac pritvorenog A.O. treba da se pozove na Zakon o zaštiti uzbunjivača koji propisuje da nijedan dokument ne može biti proglašen tajnim ako se njime prikriva neko krivično delo”, zaključuje se u saopštenju.

2 KOMENTARA

 1. re: Komisije u kojima su bili članovi ovih udruženja dodeljivale su novac mahom provladinim tabloidima ili firmama, dok su relevantna udruženja izostavljana iz učešća u komisijama.

  Oni to prvenstveno rade da bi onemogućili nezavisnim medijima da dobiju novac, jer mogu oni finansirati provladine medije od poreskog novca i na drugi način.

 2. re: Ne znam za tebe, ali ja mislim da većina naroda želi želi potisne i onaj period 2000-2012.

  Kako zna šta narod želi, a ne može čak da shvati šta ja mislim a iz komentara kojeg sam napisao 12. oktobra 2019. u 19.26 je očigledno da ne mislim da ćemo potiskivati iz pamćenja i period od 2000 -2012, i zašto na portalu “Danasa” nisu objavili moj odgovor?

  Borislav Marić
  12. oktobra 2019. u 19.26
  Period od 2012 do odlaska SNS-a sa vlasti potiskivati ćemo iz pamćenja kao i 1990-te.

Comments are closed.