UNS: Zadržavanje ekipe RTS-a na Jarinju udar na slobodu štampe

0
logo

(Beta) – Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je  da je potez vlasti u Prištini koje ekipi emisije “Pravo na sutra” Radio-televizije Srbije, više od 24 časa ne dozvoljavaju ulazak na teritoriju Kosova “udar na slobodu štampe”, navodeći da su “sloboda kretanja i sloboda govora osnovna ljudska prava koja se ne smeju ograničavati administrativnim merama”.

Urednica emisije “Pravo na sutra” Svetlana Vukmirović potvrdila je za UNS da se ekipa RTS-a na administrativnom prelazu Jarinje nalazi od juče u podne, a da im je kosovska policija navela da čeka odgovor iz ministarstva inostranih poslova u Prištini.

“Novinarku Svetlanu Vukmirović kosovski policajci duže od dve godine sprečavaju da izveštava tako što je redovno zadržavaju na prelazima. UNS će o ovom udaru na slobodu štampe obavestiti medjunarodne institucije i udruženja”, navodi se u saopštenju i dodaje da je ovo treći slučaj u poslednja tri dana da organi “takozvane Republike Kosovo ne dozvoljavaju novinarima da izveštavaju”.

UNS navodi da su na dan izbora na Kosovu i Metohiji, na administrativnom prelazu Jarinje, zadržane i ekipe Regionalne televizije Kraljevo i Televizije Pink, kojima nije dozvoljen ulazak na Kosovo.