Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija proglas u kome zahteva da Vlada Srbije uspostavi dijalog sa novinarima i medijima, uvažavajući standarde novinarske profesije i potrebe građana za pravovremenim, istinitim, nepristrasnim i potpunim informisanjem.

U proglasu koji je objavljen danas, UNS zahteva da Vlada do kraja godine omogući izradu medijskih zakona proizašlih iz Strategije razvoja sistema javnog informisanja (Medijska strategija) i da u njenom sprovođenju predloži zakone kojima će podsticati poštovanje profesionalnih i etičkih standarda u medijima, kao i radna prava novinara i medijskih radnika.

Zahteva se da se izmenama medijskog zakonodavstva osigura obaveza lokalnih samouprava, osim u gradovima sa više od 300.000 stanovnika, da izdvajaju najmanje dva odsto budžeta za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja uključujući i informativne programe.

UNS u proglasu traži i da do promene medijskog zakonodavstva Vlada odnosno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvo kulture i informisanja jasno daju na znanje lokalnim samoupravama da neće tolerisati zloupotrebe u projektnom sufinansiranju medija.

Zatim se traži da organi na svim nivoima vlasti poštuju Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i odgovaraju na zahteve medija ne delići ih na podobne i nepodobne.

Traže da država dokle god je suvlasnik medija poštuje radna i profesionalna prava novinara i medijskih radnika.

Zahteva se da Vlada pruži podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubistvo novinara Milana Pantića i rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović.

UNS zahteva i da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine počne da radi svoj posao i kada su u pitanju sudbine više od 40 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, tokom NATO agresije 1999. godine, kao i na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

UNS je pozvao da 3. maja u akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ od 11.55 do 12 sati u elektronskim medijima pročitaju ili prikažu na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima objave proglas.

Iz UNS-a navode da će godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiti po paljenju kuće novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića, pretnjama zatvorom za novinare zbog kršenja pretpostavke nevinosti, pritiscima i koncentraciji vlasništva u medijima.

Kako su dodali, novinari će godinu pamtiti i po prvostepenoj presudi ubicama vlasnika i novinara „Evropljanina“ i „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije koju su čekali dve decenije i brzom podizanju optužnice protiv predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića za paljenje kuće Milana Jovanovića.

„U godini za nama nastavljen je sunovrat projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja. Osim lokalnih konkursa, i konkurs Ministarstva kulture i informisanja za televizije i produkcije prvi put s razlogom osporila su reprezentativna novinarska udruženja. Sve više novca, suprotno propisima, dobili su provladini tabloidi koji otvoreno krše Kodeks novinara“, navode iz UNS-a.

Podsećaju i da na Svetski dan slobode medija vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović, 19. dan štrajkuje glađu jer Upravni sud u Novom Sadu četiri godine odugovlači spor po njenoj tužbi što ima lokalnu, a mora da plaća regionalnu frekvenciju.

UNS navodi i da je Vrhovni kasacioni sud avgusta 2018. presudio je da je novinarka Politike Svetlana Vasović Mekina nezakonito otpuštena nakon što je objavila ekskluzivnu informaciju o planu priznavanja Kosova po instrukcijama Stejt departmenta Sloveniji, a da direktorka lista Mira Glišić Simić ne poštuje sudsku odluku i koleginicu ne vraća na posao, dok država kao suvlasnik to toleriše.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.