UNS pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od prekršajnog postupka protiv Nedeljnika

0
logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od prekršajnog postupka protiv lista “Nedeljnik” jer tekst za koji Ministarstvo tvrdi da ugrožava decu, kako su ocenili iz UNS-a, zapravo predstavlja dobar primer izveštavanja.

U saopštenju za javnost se ocenjuje da svaki čitalac teksta “Nije to ‘Ma to su deca, toga je uvek bilo'” može da prepozna oprez novinara i urednika, kao i brigu da tekst i fotografije ne budu eksplicitne i ne ugroze decu, iako je tema vršnjačko nasilje, a da javnost bude tačno upoznata sa konkretnim problemom i onim što je u tom slučaju škola preduzela.

“Za pohvalu nije samo novinarski rad, već i to što se direktor škole odazvao i govorio za ‘Nedeljnik’ o slučaju, imajući u vidu da novinari o ovako osetljivim temama najčešće ne dobiju pravovremeni odgovor nadležnih”, ocenili su iz tog udruženja.

UNS je podsetio da godinama sa UNICEF-om analizira izveštavanje medija o deci, organizuje obuke i podstiče profesionalno izveštavanje o deci.

“Izveštavanjem o nasilju nad i među decom štampani mediji po pravilu krše etička pravila i prava deteta kada takve teme objavljuju kao udarne, na naslovnici, pokazalo je zajedničko istraživanje UNS-a i UNICEF-a, a takve vrste senzacionalizma nema kod ‘Nedeljnika'”, naveli su oni.

UNS je zabrinut što pravnici u Ministarstvu nisu sprečili pokretanje ovog postupka i što Ministarstvo ne prepoznaje osnovnu ulogu novinarstva da u javnost iznese probleme odraslih i dece, u skladu sa kodeksom novinara.