UNS: Branka Đukić više nije direktorka Tanjuga

0
logo

(Beta) –  Dugogodišnja direktorka novinske agencije Tanjug Branka Djukić nije više na toj poziciji pošto nije uspela da se dogovori sa novim vlasnicima žiga i imovinskih prava Tanjuga o njenom budućem angažmanu, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS) pozivajući se na nezvanična saznanja. 

Iz udruženja su naveli da bivša direktorka Tanjuga nije želela da govori o razlozima odlaska, kao i da odgovore na pitanja ko će je zameniti i da li je sa njom otišao i neko od zaposlenih nisu uspeli da dobiju ni od Željka Joksimovića i Manje Grčić, zakonskih zastupnika firme Minacord media, jednog od osnivača firme Tačno koja je kupila pravo da koristi žig i imovinska prava Tanjuga.

UNS je podsetio da je Republička direkcija za imovinu potvrdila u decembru prošle godine da je firma Tačno iz Beograda za 628.000 evra kupila pravo da u odredjenom vremenskom periodu koristi imovinska prava novinske agencije Tanjug.

Osnivači te firme su RTV Pančevo sa 60 odsto kapitala uz osnivački ulog od 600 dinara i Minacord media sa 40 odsto kapitala sa ulogom od 400 dinara dok su zakonski zastupnici Minacord media Željko Joksimović i Manja Grčić.

U oglasu Republičke direkcije za imovinu objavljenom 12. novembra navedeno je da se ustupaju imovinska prava na četiri žiga registrovana pri Zavodu za intelektualnu svojinu a kao jedinstvena celina uz žigove, za kupovinu su navedena i autorska prava u vezi sa autorskim delima nastalih po osnovu 27 ugovora o angažovanju sa ukupno 19 zaposlenih u Tanjugu.

Kupac je, kako je navedeno u oglasu, dužan da preuzme zaposlene u Javnom preduzeću Novinska agencija Tanjug kao i odredjeni broj drugih angažovanih u skladu sa odredbama Zakona o radu.

Novinska agencija Tanjug zvanično je ugašena pre pet godina, nakon što nije bilo zainteresovanih za privatizaciju, ali je nastavila da radi.

Akcionim planom za primenu Medijske strategije predvidjeno je da prvi kvartal 2021. godine bude rok za okončanje privatizacije novinske agencije Tanjug.