UNS: Beogradski konkurs ranije raspisan, pet miliona dinara manje za medije

0
logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je beogradski konkurs za medijske sadržaje za 2020. godinu raspisan znatno ranije nego prethodnih godina, kao i većina konkursa, Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata i lokalnih konkursa, kao i da je za izdavače medija i produkcija predviđeno 85 miliona, što je pet miliona dinara manje nego prošle godine.

U saopštenju UNS-a se navodi da je “medijski konkurs Grada Beograda, uključujući i konkurse Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata, stoti raspisan za 2020. godinu, a da je za te konkurse ukupno izdvojeno skoro 1,5 milijardi dinara.

“Grad Beograd je 2019. raspisao konkurs u aprilu, a ranijih godina u avgustu i septembru. Iz budžeta glavnog grada je 2019, 2018. i 2016. godine bilo opredeljeno po 90 miliona dinara, 2017. bilo je opredeljeno 74 miliona, a 2015. godine 45 miliona dinara za medijske projekte. Prethodnih godina raspodela novca projektima i odabir članova komisije koji su ocenjivali projekte po konkursu Grada Beograda bili su sporni”, navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS se lane, ali i 2018. godine, odrekao 420.000 dinara dobijenih na konkursu zato što su “milione dobili mediji rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije, a u komisiju za ocenjivanje projekata nisu imenovani predstavnici reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti poznati medijski stručnjaci”.

“U komisiji za ocenjivanje medijskih projekata Grada Beograda 2017. godine nije bilo mesta za predstavnike UNS-a, reprezentativnih udruženja, niti javnosti poznatih medijskih stručnjaka. Jedan od članova komisije je te godine bio u sukobu interesa. Tada su većinu novca dobili TV Studio B i povezane firme, kao i firme koje su registrovane posle raspisivanja konkursa”, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

UNS navodi da je “Grad Beograd 2016. godine na medijskom konkursu više od trećine novca dodelio firmama i preduzetnicima koji se ne bave informisanjem javnosti i od kojih su pojedine osnovane neposredno pre raspisivanja konkursa ili čak po njegovom raspisivanju, a da u komisiji ni tada nije bilo predstavnika reprezentativnih medijskih i novinarskih udruženja”.

(Beta)