Univerzum se širi brže nego što se mislilo, kaže NASA

0

Poslednji podaci svemirske agencije NASA potvrdili su da se svemir mnogo brže širi nego što se do sada mislilo.

Svemirski teleskop Habl pokazao je da svemir raste otprilike devet odsto brže nego što su to astronomi očekivali, na osnovu njihovog proračuna svemirske putanje koja je započela ubrzo nakon velikog praska, prenosi Science Daily.

“Ova neusklađenost rasta sada je dostigla tačku koju je zaista nemoguće odbaciti kao slučajnost. To nije ono što smo očekivali”, kaže Adam Rajs, dobitnik Nobelove nagrade i istaknuti profesor fizike i astronomije na Univerzitetu Džon Hopkins.

Brzina ekspanzije univerzuma, poznata kao Habl konstanta, centralni je deo fizike i našeg razumevanje univerzuma.

U nekoliko navrata, međutim, primećene su neočekivane promene. Takve promene podstakle su astronome na razmišljanje.

Novo istraživanje potvrđuje da je potreban detaljniji rad kako bi se objasnio rast svemira.

Istraživanje je sproveo profesor Rajs sa svojim timom, a analizirao je svetlost 70 zvezda iz galaksije u blizini naše, poznate kao Veliki Megelanov oblak. Oni su merili međugalaktičku udaljenost, a nova metoda omogućila im je da to učine mnogo brže.

Inače, teleskop Habl može da posmatra samo jednu zvezdu svaki put kada orbitira oko Zemlje u 90 minuta, ali uz novu metodu mogao je da posmatra na desetine zvezda u isto vreme.

Koristeći se tim podacima, istraživači su izračunali Habl konstantu i uvideli kojom brzinom se širi svemir.

Rajs kaže kako je jasno da brzina ekspanzije nije bila u skladu sa onim što su očekivali.

“Jedno je merenje koliko brzo se svemir danas širi, a drugo je predviđanje zasnovano na fizici ranog svemira i na ranim merenjima”, istakao je profesor.

Ipak, on i njegov tim nisu mogli da pojasne zašto se dešava ubrzana ekspanzija svemira, ali nastavljaju svoj rad na oslobađanju bilo kakvih neizvesnosti vezanih za Hablovu konstantu.