UNICEF je sinoću prepunoj sali Sava Centra obeležio 30. godišnjicu od usvajanja Konvencije o pravima deteta koncertom hora Kolibri i specijalnim gostima, čuvenim violinistima Stefanom Milenkovićem i Nemanjom Radulovićem. Koncert je započet pesmom “Bolji svet” koji je izvela devojčica Jovana Vasić.
Na dobrotvornom koncertu prikupljeno je 6.907.700 dinara. Sve prikupljena sredstva biće preusmerena za podršku programu predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji pod nazivom „Godine uzleta“, zahvaljujući kome će biti omogućeno da ustanove u Srbiji budu opremljene najnovijim didaktičkim materijalima i igračkama.
„Hvala vam svima, a posebno deci i dragim gostima što ste došli da zajedno slavimo dečija prava. Veliko je zadovoljstvo što mogu da vas obavestim da se Vlada Republike Srbije pre dva dana priključila UNICEF-ovom globalnom pozivu da se ponovo obaveže na poštovanje Konvencije o pravima deteta. Nema boljeg trenutka da zajedno proslavimo obnovljene, kolektivne napore da ostvarimo SVAKO PRAVO ZA SVAKO DETE!“ – obratila se gostima, direktorka UNICEF-a u Srbiji, Ređina De Dominićis.

©UNICEF Srbija/2019/Pančić.


Ovom prilikom prvi put zajedno na sceni su nastupili proslavljeni violinisti Stefan Milenković i Nemanja Radulović, uz dečji hor „Kolibri“.
„Mislim da svaka emocija može da se prevede u neku melodiju i svaka govori nešto važno. Jako mi je drago što smo se Stefan, hor i ja okupili za ovako bitan događaj. Ova čarolija je morala da se desi i velika mi je čast što sam na sceni sa Stefanom“, izjavio je proslavljeni violinista Nemanja Radulović.
Uz kamerni orkestar „Muzikon“ Stefan Milenković je izveo kompozicije Vivaldija „Četiri godišnja doba: Zima“, zatim Pjacola „Leto“ i od Vilijamsa temu iz filma „Šindlerova lista“, što je publika pozdravila ovacijama.
„Nastojimo da druge ljude činimo srećnim. Radimo to sa strašću i zato publika dobija ono zbog čega je došla – da uživa u muzici. Uradili smo to zbog osmeha deteta i zbog naših osmeha. Pratim Nemanju od početka karijere i zaista cenim njegov rad, fasciniran sam njegovom karijerom i počastvovan sam što sam tu te je ovo zaista posebna prilika što smo zajedno nastupali, i to na sceni s mališanima iz ‘Kolibrija’. Neizreciva je radost. Svim umetnicima je jako važno da budu deo ovakvih manifestacija“, izjavio je Stefan Milenković.
U publici je bio veliki broj dece, koja su igrala, a najveće ushićenje bilo je kada su za poslednju izvedbu na scenu stupili zajedeno Nemanja, Stefan i hor Kolibri. Uz ovacije i aplauz oni su izveli su dečiju himnu „Za život nov“ Nikole Čuturila koja je osmišljena specijalno za ovu priliku, a povodom obeležavanja 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta.
„Poruka koju šalje ova pesma, za koju je muziku i tekst napisao Nikola Čuturilo je da su sva deca ista i da sva imaju ista prava bez obzira na različitost i pripadnost. Prava na školovanje, zdravstvo, topli dom, bolji i sigurniji život su i danas, prava kojima svi težimo“ – izjavila je Ljiljana Ranđelović, dirigentkinja hora Kolibri.
Pored velikog broja dece, roditelja i građana koji su prisustvovali koncertu, pojedine kompanije takođe su dale podršku UNICEF-u u nameri da se unapredi predškolsko obrazovanje. Omogućile su da deca iz Zvečanske i deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom iz Sportskog saveza osoba sa invaliditetom grada Beograda dođu na koncert. To su: Vojvođanska banka, Ratko Vidović, Conpro, Fedra, Phoenix Pharma, Uniqa osiguranje, Ball pakovanja, Saga. Zlatni prijatelj koncerta je kompanija Vip mobile, a srebrni prijatelj NIS, a organizaciju događaja pomogle su i kompanije: SKY MUSIC, McCANN Beograd, 365 ADS DOO. Koncert je realizovan uz podrsku grada Beograda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.