Ujedinjene nacije su upozorile Izrael da će naredba Palestincima da napuste glavni grad u Gazi izazvati velike patnje i insistirale da civili moraju biti zaštićeni i njihove potrebe zadovoljene bez obzira da li odlaze ili ostaju.

Portparol UN Stefan Dižarik je rekao novinarima da to upozorenje Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova znači da sve strane umešane u sukob u Gazi moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo u svako doba.

Zaštita civila i infrastrukture za njihov opstanak su ključni zahtevi zakona.

“Nivo borbi i razaranja koje vidimo o proteklim danima, dok se vode razgovori o prekidu vatre, je istinski šokantan“, rekao je Dižarik.

On je dodao da je Muhanad Hadi, humanitarni koordinator UN za palestinske teritorije,danas obavestio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o svojoj poseti Pojasu Gaze dan ranije i teškoj situaciji u njemu.

„Video je iz prve ruke posledice narušavanja javnog reda i bezbednosti kada je ušao i izašao iz Gaze preko prelaza Kerem Šalom“, rekao je Dižarik.

„Video je grupu muškaraca sa štapovima kako čekaju na kamione da preko prelaza Kerem Šalom uđu u Gazu. Svi kamioni su jako oštećeni, sa polupanim prozorima, retrovizorima i haubama“, dodao je portparol UN.

Hadi je video i torbe sa brašnom iz Svetskog programa hrane UN i Agencije za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) rasute sa strane puta koji vodi od prelaza.

Za Kan Junis je rekao da je taj grad na jugu većim delom pretvoren u pesak i ruševine, te da je svaka zgrada koju je video oštećena.

Hadi se sastao sa grupama žena u zgradi UN koje su mu rekle da su uslovi na mestima za raseljene Palestince užasavajući.

Mnoge žene su odsekle kosu zbog vaški i nestašice osnovnih higijenskih proizvoda i što nemaju privatnosti na mestima za raseljene.

„Drugi su izrazili očaj što ne mogu da obezbede svoje porodice, pogotovo rođake sa posebnim potrebama i one koji su bolesni i ne mogu da se leče i zato što šalju decu na spavanje gladnu i žednu“, rekao je Dižarik.

Jedna žena je ispričala da danima nije mogla da skine svoj hidžab jer živi u istoj sobi sa ljudima iz više različitih porodica i da nije mogla da se očešlja, ni presvuče, a da je ne gledaju, rekao je Dižarik.

Drugi su poverili koordinatoru UN da prenatrpanost, očajanje i narušavanje javnog reda i bezbednosti vodi do povećanja seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.