“UN nam šalje upozorenja? OK, smenite našeg ambasadora tamo”: Nastavljaju se nemiri u Mjanmaru

0
Sai Aung MAIN / AFP / Profimedia

(Beta) – Ambasador Mjanmara pri Ujedinjenim nacijama smenjen je nakon što se usprotivio vojnim vlastima u svojoj zemlji, dok je u Mjanmaru danas na protestima privedeno više desetina ljudi.

U emotivnom govoru Kjav Moe Tun je rekao da niko ne bi trebalo da sarađuje sa vojskom dok ne preda vlast demokratski izabranoj vladi, prenosi BBC.

On je pozvao zemlje članice UN da izdaju javna saopštenja u kojima oštro osuđuju vojni udar i odbijaju da priznaju vojne vlasti i traže od vojnih vođa da poštuju slobodne i fer izbore na kojima je u novembru pobedila Nacionalna liga za demokratiju, partija svrgnute i uhapšene šefice civilne vlade Aung San Su Ći.

“Vreme je za vojsku da odmah preda vlast i oslobodi privedene. Mi ćemo nastaviti da se borimo za vladu koja je iz naroda, od naroda i za narod”, rekao je ambasador.

Snage bezbednosti danas su povećale pritisak na demonstrante protiv vojne vlade.

Protesti su i danas održani u nekoliko gradova, a policija je ispaljivala gumene metke i bacala suzavac kako bi rasterala okupljene.

Lokalni mediji prenose da je više desetina ljudi uhapšeno, a da je u gradu Monvja jedna žena pogođena iz vatrenog oružja.

Protesti u Mjanmaru traju od 1. februara kada je u vojnom puču svrgnuta demokratski izabrana vlada, a vojska uhapsila civilne zvaničnike i poslanike.