UN izglasale rezoluciju kojom se osuđuje napad na Ukrajinu, Srbija glasala „za“

1
EPA-EFE/JASON SZENES

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju kojom se izražava najdulje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Za je glasala 141 država, protiv je bilo pet, a uzdržano 35. Srbija je bila među državama koje su glasale „za“.

Screenshot

Protiv su bili Rusija, Belorusija, Sirija, Eritreja i Severna Koreja.

Usvojenom rezolucijom ponovo se potvrđuje privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Takođe se izražava žaljenje zbog odluke Rusije u vezi sa statusom Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine uz zahtev da Rusija odmah i bezuslovno poništi tu odluku.

Poziva se na hitno mirno rešavanje sukoba kroz politički dijalog, pregovore, posredovanje i druga mirna sredstva, kao i na poštovanje sporazuma iz Minska. Izražava se i žaljenje zbog umešanosti Belorusije u nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine i poziva Minsk da se pridržava svojih međunarodnih obaveza.

1 KOMENTAR

  1. Русија апсолутно није срећна због оваквог гласања Србије (да се видети поштамп) и све се могло завршити много елегантније, макар и самим изласком и сале за време гласања. То би се звало уздржан став и тако бисмо ми Русији “вратили” за гласање у СБ УН у вези санкција СРЈ. Каже “577” да нисмо смели да ризикујемо толике западне инвестиције, као да је капитал дошао у овај комунистички гулаг вођен емоцијама, а не простом логиком профита, гарантованог у бесплатном земљишту, комуналном опремању, пореским подстицајима и свакако накнадама у исплати зарада. Недавно отворена страна фабрика чоколаде, 400 запослених, накнада зараде 10.000 евра по раднику. И они ће да оду сутра због става Србије ! Па нису луди. И ко би други инвестирао на том нивоу у земљу са “ББ” (небитно да ли је плус, или минус рејтингом), када је то недвосмислен показатељ да се ради о шпекулативној привреди. Или, укратко, уложи, обрни и бежи. Што иначе и многи раде, недавно и неки италијански приизвођачи обуће, само се ми чудимо зашто. Елем, ускоро следе преговори о новом уговору за испоруку гаса. “577” је молио и како каже добио жењену цену, а сада, сва је прилика да никакве молбе неће бити услишене. И не само молбе и мољакање, ни са много више, судбина српске петрохемије, уз цене грејања, је потпуно у Божјим рукама . Да не питамо за могућности извоза оних 50,000 возила овдашњег страног произвођача, за које нам је такође, од стране “577” поручено да је молио и да ће да моли.

Comments are closed.