UN izabrale pet zemalja za nestalna mesta u SB: Među njima prvi put i Albanija

0

(Beta) – Ujedinjene nacije (UN) izabrale su pet zemalja za nestalna mesta u Savetu bezbednosti – Brazil, Ujedinjene Arapske Emirate, Albaniju, Ganu i Gabon, što je prošlo bez neizvesnosti, jer nijedna zemlja nije imala protivkandidata.

Dobijanje mesta u 15-očlanom Savetu bezbednosti smatra se vrhuncem dostignuća za mnoge zemlje, jer im daje jak glas o pitanjima o međunarodnom miru i bezbednosti.

Albanija će prvi put biti u Savetu bezbednosti a Brazil 11. put, čime će ta zemlja biti izjednačena sa Japanom po tome koliko puta je bila u tom telu na dvogodišnjem mandatu.

Tri zemlje su se takmičile za dva mesta koja pripadaju Africi, ali se Kongo povukao u ponedeljak.

Predsednik Generalne skupštine UN Volkan Bozkir objavio je rezultate tajnog glasanja i čestitao pobednicima.

Novoizabrani članovi SB UN počinju mandat 1. januara, kada će zameniti pet zemalja čiji dvogodišnji mandat ističe 31. decembra – Estoniju, Niger, Sent Vinsent i Grenadine, Tunis i Vijetnam.

Oni će se pridružiti stalnim članicama SB – SAD, Rusiji, Kini, Velikoj Britaniji i Francuskoj i pet nestalnih članica izabranih prošle godine – Indiji, Irskoj, Keniji, Meksiku i Norveškoj.

Pre koronavirusa zemlje koje su kandidati za mesta u Savetu bezbnednosti pozivali su ambasadore u bogate posete svojim zemljama, organizovali večere i prijeme, a visoki vladini zvaničnici širom sveta lobirali su za glasove. Međutim, pandemija je sve to skratila od marta 2020. godine.

Prošle godine je izbor za nove članice SB održan pod vrlo različitom procedurom glasanja zbog pandemije kovida-19. Umesto da ambasadori 193 zemlje članice Generalne skupštine budu zajedno za izbor, usvojena je nova procedura. Ambasadori su dolazili u različita vremena koja su im određena da bi se izbeglo veliko okupljanje i glasali ne samo za nove članice Saveta bezbednosti nego i za druga mesta.

Poslednjih meseci Generalna skupština se sastaje lično, a dozvoljeno je samo po dvoje diplomata iz svake zemlje. Tako da su danas ambasadori mogli da stave svoj glas jedan za drugim u veliku kutiju.

Čak iako neka zemlja nema protivkandidata mora da dobije glasove dve trećine zemalja članica koje su glasale da bi osvojila mesto u Savetu bezbednosti.

U današnjem glasanju Gana je dobila 185 glasova, Gabon 183, Brazil 181, Ujedinjeni Arapski Emirati 179 i Albanija 175.